Sokolov: Proběhla připomínka 76. výročí konce války (TV Západ)

V pátek 7. května proběhly připomínky Dne vítězství a také 76. výročí konce druhé světové války na několika místech v Sokolově. U sochy bojovníka od Sokolova před radnicí, pamětní desky Poděkování americké armádě na Starém náměstí, dále u pamětní desky příslušníka RAF umístěné na Základní škole Rokycanova i u pomníku připomínajícím lazaret pro válečné zajatce v Atletické ulici na sídlišti Vítězná. K hlavnímu aktu došlo u památníku s hroby 2500 sovětských zajatců v Hornické ulici.

dezinfekce

"Byl bych rád, kdybychom všichni vzpomněli památku těch, kteří bojovali za svobodu národů Evropy i celého světa. Musíme si tyto události připomínat. Nesmíme je zapomínat a musíme se z chyb našich předků poučit, proto jsme vlastně zde, abychom celou tuto událost si neustále připomínali a věděli, k čemu tenkrát došlo a kdo zde vlastně leží a dokázali si říci, proč tady vlastně dnes všichni jsme," řekl v úvodu ceremoniálu sokolovský historik a pedagog Vladimír Bružeňák. 

Květiny a věnce pak položili zástupci města, starostka Renata Oulehlová i místostarostové Ladislav Sedláček a Jan Picka. Další hosté postupně položili věnce a ukloněním vzdali čest všem, kteří zahynuli v boji za svobodu. Z hostů to byli kromě jiných hejtman Petr Kulhánek, senátor Miroslav Balatka, ruský atašé Kirill Popov a zástupkyně velvyslanectví USA, chargés d'affaires Jennifer Bachus. O čestnou stráž se na místě postarali vojáci se sokoly a členy vojenského historického spolku. Na závěr pietního aktu zazněla česká hymna v podání Adély Hanzlíčkové.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy