Sokolov: Při úpravách chemičáku dojde i k oplocení hrobky (TV Západ)

Oplotit opravenou hrobku rodiny Schusterových se chystá město Sokolov. Advokát Franz Schuster byl městským právníkem v Falknově, jedním ze šesti tehdy působících právníků. V bezprostřední blízkosti přitom právě probíhá druhá fáze úprav svahu pod rozhlednou Hard.

dezinfekce

„Každé město by se mělo o svoji minulost starat. Takže my už jsme před několika lety rozhodli o tom, že této hrobce – významné advokátní rodiny, která zde ve Falknově  - Sokolově působila, budeme věnovat větší pozornost. A to i z toho důvodu, že se tam scházela závadná, problémová parta lidí. Přistoupili jsme tam k nějakým bezpečnostním opatřením, také ke stavebním a estetickým – za zhruba 400 tisíc jsme tu hrobku vyčistili, opatřili novými dveřmi, zámkem apod. tak, aby nikdo nemohl dovnitř. Nicméně, protože jevy vandalů se stále opakovaly, tak jsme se ve vedení města rozhodli, že hrobku oplotíme. K tomu přistupujeme v letošním roce. V květnu bychom rádi začali realizovat akci, která nás vyjde zhruba na necelých 900 tisíc korun. Chtěli bychom mít hotovo v červenci, a to tak, aby hrobka byla pěkná na pohled a oplocená,“ popsal místostarosta Sokolova Jan Picka. 

Probíhající úpravy svahu hrobku více odkryly a město tak řeší i vizuální stránku celého území.

„Revitalizace Hardu má dvě etapy. První etapa je již hotová – je to ta pravá část od rozhledny, kde jsme udělali prořezávky, přiznali jsme některé cestičky. Udělali jsme v Sokolově další místo, které je za prvé vhodné k procházkám a k relaxování občanů. A za druhé je to taková propojka mezi vrchní a spodní částí města. Nyní pokračujeme ve druhé etapě – dokončení lesních úprav, jestli to tak mohu říci. Dojde tam k prořezávce, k pročištění. Některé stromy – buď jich na některém místě rostlo moc anebo si vzájemně překážely, takže tam došlo k pokácení. Také jsme pokáceli stromy, které byly nemocné. Vše samozřejmě za bedlivého dohledu specializované firmy, která se tomuto věnuje,“ dodal Picka. 

První etapa úprav území o velikosti 25 tisíc metrů čtverečních vyšla město Sokolov na zhruba 3,5 milionu korun. V té druhé by se mělo do 31. května proinvestovat okolo 1,7 milionu korun. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy