Sokolov: Pieta připomněla 80 let od bitvy u Sokolova (TV Západ)

Na den přesně, 8. března, se u příležitosti 80. výročí bitvy u Sokolova na Ukrajině konala pietní vzpomínka. Kromě podobnosti názvů měst pojí obě místa také některé historické souvislosti.

dezinfekce

"Kde se poprvé zapojila československá jednotka pod vedením pana generála Svobody. Podstatou bylo uctít památku všech padlých, kteří bojovali v této bitvě, a proto jsme pozvali zástupce Armády České republiky. Byli tam zástupci střední vojenské školy. Byl tam ředitel Krajského vojenského velitelství a byli jsme rádi, že přijel i zástupce válečných veteránů," uvedl starosta Sokolova Petr Kubis. 

Pomník bojovníka od Sokolova v Sokolově od Vendelína Zdrůbeckého je osazen deskou, která upomíná právě vystoupení československých vojáků. Zde za deštivého počasí položili květiny zástupci města starosta Petr Kubis a místostarosta Jan Picka, ředitel Krajské vojenské správy plk. GŠ František Vilím a oblastní koordinátor péče o válečné veterány Karlovarského kraje plk. vv Jiří Kašpárek. V deštivém odpoledni zazněla píseň Večerka. Studenti zdejší vojenské školy pod vedením velitele roty npor. Danielem Chvalem poté také položili květiny. 

Studenti se měli také možnost dozvědět další souvislosti od ředitele muzea v Sokolově Michaela Runda. 

"Už od 19. století byly zmínky na různých mapách nebo případně v publikacích, hlavně takových, vlastně česko národních, kdy docházelo víceméně k doslovném překladu a byl název Sokolow s dvojitým w nebo nebo později potom s jednoduchými v užíván. Potom dokonce v roce 1918 opět byly snahy přejmenovat Falkenau an der Eger neboli česky Falknov nad Ohří na Sokolov. To bylo zamítnuto. A potom další snahy byly logicky po druhé světové válce, kdy právě v roce 1945 tak máme dochovaný návrh jednoho pána, který chtěl naše město přejmenovat na Sokolov nebo Sokodoly nebo Sokoslavy. A dokonce potom byla mezi obyvateli anketa a ti právě si zvolili to jméno Sokolov, které ale bylo víceméně tím překladem Sokolov - Falknov vlastně jakoby Sokolí luh. Tak právě to bylo spojováno s tím Sokolem a potom prakticky do toho roku čtyřicet osm, tak pomalu to začalo být spojováno právě s tou vesničkou Sokolovo," přiblížil ředitel zdejšího muzea. 

Historické účinkování československých vojáků na východně frontě bylo výrazně využíváno poválečnou propagandou. 

"Z toho hlavního hrdiny té bitvy Otakara Jaroše, tak víceméně udělali komunistu, i když jím nikdy nebyl. A prakticky po roce devadesát (1990) už se koukáme trošku jiným pohledem a my třeba tady se zabýváme i otázkami, že vlastně účastníci bitvy u Sokolova byli přímo tady z Karlovarského kraje, konkrétně dva rodáci, tady přímo třeba ze Sokolovska. Ale i třeba jeden pán byl z Karlových Varů, z Aše a potom také další ti tzv. Sokolováci, účastníci bitvy u Sokolova, tady po roce 1945 bydleli," dodal Rund. 

Ve čtvrtek 30. března proběhne od 17 hodin v zimní zahradě sokolovského zámku přednáška mladého historika Jiřího Klůce k 75. výročí přejmenování města Falknov na Sokolov. O třicet minut dříve se ještě uskuteční pietní akt u stejného pomníku, tentokráte pro veřejnost.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 14.03.2023 19:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy