Sokolov: Para plavecký Pohárek oslavil jubileum světovými rekordy (TV Západ)

Jubilejní 20. roční para plaveckých závodů zvaných Pohárek se uskutečnil první dubnovou sobotu v sokolovském bazénu. Pořadatelský Sportovní klub pro osoby se zdravotním postižením z Karlových Varů otevřel touto akcí pohárovou sérii.

dezinfekce

Moderátorské úlohy závodů se ujal Jan Nevrkla, který je zároveň ředitelem českého para plavání a zakladatelem kontaktního programu. Nevrkla pozdravil všechny soutěžící, diváky, ale i přítomné zástupce partnerů akce - Karlovarského kraje a měst Karlových Varů a Sokolova. 

„My jsme hrozně hrdí na to, že se toto sportovní klání koná již řadu let, tuším, že od roku 2004, tady u nás v Sokolově a vždy jsme hrdí na to, když tu padne nějaký ten rekord. V roce 2020 tu myslím padly dva evropské rekordy a možná i plno dalších. Takže mi za mě dovolte vám popřát mnoho sportovních úspěchů, abyste si to dnes užili, našli zde nové přátele. Když tu padne nějaký ten rekord, budeme velmi rádi a určitě ukončím mottem, které se mi hrozně líbilo na vašich stránkách - „Není malých plavců, jsou jen malé plavky“. Takže mnoho úspěchů a ať se vám na Sokolově líbí. Děkuji,“ pozdravil plavce starosta Sokolova Petr Kubis. 

Výslovné poděkování zaznělo také na adresu jednotlivých sponzorských firem, včetně generálního partnera a dlouholetého příznivce a podporovatele para plavání Jana Edera.

„Všechny vítám zde v Sokolově, v mém rodném městě. Jsem s vámi letos po čtrnácté a budu velmi krátký. Prostě si to užijte, ať vám to krásně plave a děkuji, že můžu být s vámi,“ vzkázal Eder. 

Moderátor zároveň s jistým dojetím oznámil novinku, a to, že oddíly para plavání po třicetileté snaze postupně vstupují pod zastřešující Český svaz plaveckých sportů, jako první tak učil klub Para plavání Praha. 

Poté se již pod dohledem vrchního rozhodčího Ondřeje Kočovského a startéra Michala Kindla rozběhly samotné závody, které otevírají pohárovou sérii MITROPA CUP. Plavaly se tratě 50, 75, 100 a 400 metrů a také štafety 4x50m. 

Z celkem 127 účastníků ze 14 klubů bylo také 8 slovenských para plavců zastupujících Centrum hendikepovaných plavcov – CEHAP. Nejpočetnější výpravu přivezlo Para plavání Praha s 38 závodníky, dále SK Kontakt Brno (33), ale slušnou účast měl také domácí krajský SK Kontakt Karlovy Vary s 29 plavci a plavkyněmi.

Dva světové rekordy zaplaval David Kratochvíl z PK Tachov. Skvělých výsledků dosáhli i domácí para plavci z Karlových Varů. V medailovém umístění družstev zvítězili se sedmi prvenstvími, třemi stříbry a šesti třetími příčkami. Velkou zásluhu na úspěchu mají především ženy, Vendula Dušková a Hana Kulhavá, které samotné zařídily 10 umístění. Pomohly také štafety s pěti místy a Matěj Staša s jedním třetím místem. 

Poděkování vyslovili účastníci Vodní záchranné službě Sokolov pod vedením Pavla Walty. Ti po celou dobu pomáhali para plavcům s těžším postižením na začátku a na konci každého závodu se dostat na místo.

Kompletní výsledkovou listinu najdete v textové části reportáže.

Odkaz:
https://www.skkv.cz/_files/ugd/bfc453_f92690d3525e4023afce4c810a2c0886.pdf


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy