Sokolov: Osobnosti za roky 2019 a 2020 převzaly ocenění (TV Západ)

Letošní vyhlašování výsledků ankety Osobnost města Sokolova se odehrálo v pátek 10. září v divadle Městského domu kultury. Programem tradičně provázel moderátor Radim Jehlík a hudební vystoupení obstarala zpěvačka Michaela Nosková. Vyhlášeny byly výsledky za roky 2019 a 2020.

dezinfekce

"Za dva roky je to z toho důvodu, že byla pandemie koronaviru. Takže za rok 2019 jsme v roce 2020 nemohli předat ocenění. Čekali jsme až bude příznivější epidemiologická situace. A spojili jsme to v předvečer Dne horníků - rok devatenáct i rok dvacet," potvrdila starostka Sokolova Renata Oulehlová. 

Jako první byla oceněna in memoriam dlouholetá sokolovská učitelka, ale také cvičitelka a funkcionářka Sokola paní Libuše Nosková. Cenu převzala z rukou místostarosty Jana Picky dcera v doprovodu rodiny. 

"Vzpomínám na to, že kdyby tu teď stála s námi, tak by se zeptala "A mohu něco říci?" - to byla její nejoblíbenější fráze. Protože jakmile bylo cokoliv, tak vždy měla nějakou potřebu se k něčemu vyjádřit. Takže to si myslím, že by zde určitě zaznělo," uvedla dcera Soňa Havelková. 

Druhou Osobností Sokolova za rok 2019 se stal hokejový trenér Karel Mlejnek, který během svého dvouletého působení přivedl sokolovský Baník do první ligy. V současné době je hlavním trenérem hokejové reprezentace U20. Gratulaci přijal od místostarosty Ladislava Sedláčka. 

"S kolegy, můj cíl byl takový, že bychom rádi zanechali nějaký odkaz. Dali jsme si horizont tří let. Tak se nám ten odkaz nějak povedl. Klub pracuje kontinuálně dál, samozřejmě i na programu s mládeží, což je důležité, klíčové. Jsme rádi, že se to nějak rozbíhá. Věřím tomu, že se to ještě rozbíhat dál bude a klub se ukotví tam, kde aktuálně je a bude dál vzkvétat a prohlubovat. To byl náš odkaz. Jsem rád, že i s mým odchodem z klubu, protože samozřejmě nabídka k národnímu týmu – to zcela jistě pochopíte - se neodmítá, tak jsem rád, že klub takto pokračuje a věřím, že bude pokračovat dál," popřál klubu jeho bývalý trenér. 

Jako třetí převzal prestižní ocenění z rukou starostky města Renaty Oulehlové primář multioborové Jednotky intenzivní péče sokolovské nemocnice Josef Trnka. Kromě léčby bolesti se věnuje činnosti pro domácí hospic Motýl, ale také šíří osvětu o kvalitních vínech. Ve své řeči poděkoval své rodině, kamarádům i všem, kteří se na podílí na jeho pracovních výsledcích.

"Protože nikdo není sám, žádný člověk není ostrov a všichni žijeme v nějakém světě. A bez vás ostatních bych zde samozřejmě nestál – nikdo z nás. Je to stejné jako s vínem, v podstatě jsou dva druhy – buď dobré či špatné. Anebo je to ještě horší, že vás z nich bolí hlava a nebo nebolí. Takže stejně jako v životě se obklopujte lidmi, kteří jsou dobrý a je vám s nimi dobře, tak se i tím vínem řiďte a pijte víno, které je dobré, chutná vám a po kterém vás nebolí hlava," použil příměr Trnka. 

Osobností za rok 2020 pak Rada města zvolila složky Integrovaného záchranného systému.

"Když jsme se v Radě města zamýšleli nad tím, že vyhlásíme anketu Osobnost města, tak jsme si uvědomili, že největší osobnosti se o nás v tom roce 2020 i 2021 staraly, a to právě v době pandemie koronaviru," shrnula hlavní důvod ocenění starostka Renata Oulehlová. 

Tak jako tradičně byly všem oceněným vytvořeny video portréty naší televizí. U ocenění za rok 2020 vypovídali o svých zkušenostech řadoví členové složek IZS, ale i lékař místní nemocnice. Na pódiu sokolovského divadla ocenění od kompletního vedení města převzali zástupci jednotlivých složek. 

"Děkuji strašně moc těm, co nám pomohli zachraňovat lidské životy, hlavně sestřičkám a lékařům v nemocnici. Děkuji za naši kamarádku a dlouholetou spolupracovnici Janinu Daňkovou Hroudovou, která bojovala o život na plicní ventilaci v Praze. Děkuji za její jedenáctiletou holčičku, že nezůstala bez mámy a že ten boj vyhrály, protože zdaleka neměli všichni to štěstí. A i z našich řad, záchranářů, nám na covid umřeli tři kolegové – záchranáři z výjezdové základy v Mariánských Lázních a z výjezdové základy v Aši. Umřela sestřička v nemocnici, umřeli lékaři – pan doktor Janda např. Umřelo spousta lidí. O nich ani nevíte a patřili do našich řad, možná i z řad hasičů, z řad policistů, nevím. Tak těmto lidem – všem, chci vzdát velkou úctu, těm, co ten boj prohráli. A děkuji všem v nemocnici v Sokolově, Praze, Plzni, v celé republice, kteří nám pomáhali přebírat si ty vážně nemocné pacienty. Děkuji všem za ty, co ten boj s tou zákeřnou nemocí vyhráli," poděkovala záchranářka Miroslava Hendrychová. 

"Nikdy jsem nevěřil, sloužím 29 let, že někdy hasiči budou několikrát v týdnu nakládat mrtvá těla a odvážet někam do krematoria do úplně jiného kraje. Bohužel jsme to zažívali docela dlouho," popsal ředitel Územního odboru Sokolov Hasičského záchranné sboru Martin Mulač. 

"Já určitě děkuji za výbornou spolupráci jak v rámci IZS, vedení města, Okresnímu soudu, Státnímu zastupitelství, ale i samozřejmě všem občanům, kteří nám byli nápomocni," přidal své poděkování ředitel územního odboru Sokolov Policie ČR Karel Stodola. 

"V této době pomáhali všichni - i dobrovolníci. Náš personál potěšily obrázky, koláče, občerstvení, pochvala, úsměv – to všechno, co jsme od pacientů dostávali, ač to nebyly žádné velké dary, byly to drobnosti, ale opravdu to bylo to nejcennější pro naše zaměstnance. Velmi si toho vážím. Opravdu, vážím si všech těchto lidí, kteří pomohli, situaci vnímali a brali jí zodpovědně. Já jen doufám, že další vlny, o nichž se mluví, že zvládneme úplně bravurně a na jedničku a že tím týmem, jakým jsme doteď, zůstaneme i nadále. Všem krásný večer a ještě jednou moc děkuji," komentovala ocenění ředitelka sokolovské nemocnice Jitka Samáková. 

"Děkuji samozřejmě všem mým spolupracovníkům, vedení Městské policie, a mohu říci, že jsme se všechno   učili za pochodu. Nikdo nevěděl, co to je covid, jaký problém to bude ve společnosti a konkrétně ve městě na nás působit či jak my můžeme všem lidem vůbec pomoci. Nejhorší asi opravdu bylo, když jsme měli střežit osoby bez přístřeší - naše bezdomovce, protože těch tu máme spoustu a naučit je nějaké návyky hygieny a hlídat je 24 hodin. To si opravdu myslím, že si naši kolegové sáhli na dno. Protože s těmito lidmi je to těžké. Přeji nám jen, abychom už všichni byli zdraví a samozřejmě, když přijde nějaká jiná vlna, tak si myslím, že nyní si s tím už trošku poradíme jinak. Jsme na to lépe připraveni," dodal za Městskou policii Sokolov zástupce velitele Radek Neděla. 

Po zápisu do Kroniky města se přítomní ocenění společně vyfotografovali. Jednotlivé medailonky budete mít možnost shlédnout na našem youtube profilu v sekci Portréty. 

www.youtube.com/regionzapad


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy