Sokolov: Nový plot přibyl u pomníku zajatců (TV Západ)

Pomník padlých sovětských zajatců v Sokolově zdobí od nynějška nový kovový plot za 600 tisíc korun. Završena tak byla několikaletá anabáze s úpravou pietního místa.

dezinfekce

„Již před několika lety se dva dobrovolníci a historici našeho města, kterými jsou ředitel muzea pan Ing.  Rund a také kronikář, středoškolský profesor pan Mgr. Bružeňák, rozhodli, že dají dohromady všechny možné dostupné materiály k obětem, které jsou pohřbeny v hromadném hrobě, který je věnovaný sovětským zajatcům. Je to památka a připomínka 2. světové války. A opravdu jim trvalo několik let, než dali dohromady všech více než 2 a půl tisíce obětí, kterou jsou zde pochovány. Dali dohromady nejen jména, ale v naprosté většině také i fotografie zajatců, kteří zde byli pochováni. V relativně nedávné době jsme ve spolupráci s ruskou ambasádou udělali, že tam jsou mramorové žulové desky se jmény všech obětí. Každý, kdo tam nyní přijde, si může nejen přečíst, jak se jmenovala ta která oběť, ale také rok narození a úmrtí. Musím říci, že na Sokolováky toto působí mnohem výstižněji, když opravdu vidíte konkrétní jména obětí, které jsou tam pochovány než tomu bylo předtím. Rádi jsme samozřejmě přistoupili na tuto spolupráci a dali jsme slib, že místo piety uděláme ještě důstojnějším. Protože i mnoho Sokolováků dost dobře neví, že oběti jsou pochovány v hromadném hrobě, který je právě na louce, která těsně sousedí s tím velkým betonovým monolitem – se samotným památníkem. Rozhodli jsme se, že tam necháme vybudovat ozdobný plůtek, který je ve stejném provedení jako plot vedle sousedícího městského hřbitova. Musím říci, že plůtek nyní vypadá docela příjemně a navíc jsme chtěli, aby bylo přeci jen jasno všem, kteří se po loučce pohybovali – buď oni, nebo tam pouštěli svoje čtyřnohé přátele, aby si uvědomili, že je to opravdu pietní místo. Takže to se povedlo. Akce, která stála kolem 600 tisíc korun, je hotova. My jsme ještě vyspravili i podezdívku. Myslíme si, že nyní to místo splňuje opravdu požadavky na pietu. V Sokolově si dobře uvědomujeme, že je potřeba si historii nejen připomínat, ale zejména se z ní poučovat,“ popsal obšírně kontext místostarosta Sokolova Jan Picka.

V okolí pomníku probíhají i letos práce na úpravách lesoparku. 

„Všichni, kteří v této oblasti bydlí či chodí do města pěšky, tak si rozhodně všimli, že pod rozhlednou Hard je tzv. první etapa ozelenění – prořezávky, pískové cestičky, odpočinkové místo, již hotova z předešlých let. A v současné době je před dokončením i druhá etapa, která je už přímo pod hřbitovní zdí a směřuje k silnici K. H. Borovského, která je také jedna z páteřních našeho města. Samozřejmě i vedení města se už zabývá otázkou a trošku se chceme připravit na to, že do budoucna je potřeba i celkově sokolovský městský hřbitov nějakým způsobem zvelebit. Takže se bavíme o tom, zda najmout nějakého architekta nebo zkrátka někoho, kdo má tzv. cizí oči, aby nám řekl, jak by sokolovský hřbitov mohl vypadat. Co je další věc, na které se teď pracuje, a začne se realizovat v příštích týdnech, je úprava smuteční kaple, která je součástí městského hřbitova. Tam také začneme pracovat na tom, aby kaple byla opět malinko důstojnější, modernější. Samozřejmě věříme tomu, že i tato oblast v Sokolově se stane svým způsobem atraktivnější, příjemnější na pohled a příjemnější všem, kteří jí budou procházet,“ dodal Picka. 

Práce druhé etapy úprav pod rozhlednou Hard a hřbitovem by měly být dokončeny během několika týdnů. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy