Sokolov: Nájemné v nebytech se po dobu nouze sníží (TV Západ)

Rada města Sokolova se zabývala stavem nouze a jedním z bodů, kterými chce pomoci podnikatelům je snížení nájemného v městských nebytových prostorách. Uložila proto v souladu s příslušnými zákony jednateli společnosti Sokolovská bytová s. r. o., aby tak učinil.

dezinfekce

„Dostanou za měsíc březen ti, kteří musí mít z nařízení vlády úplně zavřeno, 50 % slevu a ti, kteří mohli nechat otevřeno, dostanou slevu z nájemného 25 %. Co se týče měsíce dubna tak ti, co mají úplně zavřeno, tak mají nájem 0 – dostanou slevu 100 % a ti, co mají otevřeno, dostanou slevu 50 %. K tomu, že je sleva poskytována i těm, kteří mají otevřeno, jsme se rozhodli z toho důvodu, že jednak mají nižší tržby a jednak je to i taková morální podpora toho, že se o nás teď starají,“ vysvětlila podmínky starostka Sokolova Renata Oulehlová. 

Velkou zátěž zaznamená také rozpočet města. Odbory proto mají pokyn snížit své finance o 10 %. Úřad nadále funguje i pro občany, ale má omezené úřední hodiny. 

„Úřad je možno navštívit dvakrát v týdnu - v pondělí od 9 do 12 a ve středu od 14 do 17 hodin. A je to po předchozím objednání, buď e-mailem či telefonicky,“ popsala starostka. 

V Městském domě kultury se již třetí týden intenzivně šijí roušky a jejich distribuci vypomůže i tzv. rouškovník přímo u Městského úřadu. 

„Musím říci, že jsme opravdu z té solidarity lidí nadšení. Za to velice děkujeme. Jen v našem Městském domě kultury se našilo a přes město Sokolov rozdělilo více jak čtyři tisíce roušek. V první řadě jsme zásobovali nemocnici, složky IZS, naše nízkonákladové bydlení pro seniory, sociální služby, odbor sociální a pak hned následovaly pošty a obchody v našem městě. Ta pomoc se pak již mohla soustředit, zaměřit i na širokou veřejnost. A je to určitě hlavně díky tomu, že lidé opravdu chtějí pomoci a pomáhají. Včera jeden podnikatel donesl 500 roušek, chodí i drobní dárci, kteří přinesou např. 50 roušek, vietnamská komunita se zapojila. Myslím si, že v našem městě roušky jsou a jsem za to nesmírně všem vděčná,“ poděkovala Renata Oulehlová. 

Město myslí i na své seniory prostřednictvím sociálních služeb. 

„Máme v Sokolově tři poskytovatele sociálních služeb. Z toho je jedna městská organizace. Ti zaměstnanci samozřejmě za našimi seniory chodí, chodí i odbor sociálních věcí a snažíme se max. měrou jim pomoci. Už v prvních dnech jsme zajistili zdarma dovoz nákupů, pak dovážku obědů, aby se opravdu naši senioři cítili v bezpečí a měli vše, co potřebují,“ dodala starostka. 

Zastupitelé se měli sejít na jednání 16. dubna, ale s ohledem na prodloužení nouzového stavu se tak nestane. Podrobné informace a kontakty jsou zveřejněné na stránkách města www.sokolov.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy