Sokolov: Na zahájení vánočních trhů přilétli andělé (TV Západ)

První adventní neděle se v Sokolově odehrává ve znamení setkávání lidí, hudby, zdarma podávaného občerstvení, rozsvěcení vánočního stromu, ale i nakupování a sportování. A každoročně také organizátoři připraví zajímavá překvapení. Letošní neděle připadla na 1. prosinec. Mrazivé a větrné počasí neodradilo lidi k návštěvě Starého náměstí, kde se odehrával hlavní program oslav.

dezinfekce

„Dnes je hodně zima. Ale to k Vánocům patří. A na první advent nemůže být 20 stupňů,“ uvedla starostka Sokolova Renata Oulehlová. 

Gulášovou a čočkovou polévku letos nahradilo 1000 kusů sladkostí. Rozdávali je zástupci města. I u vedlejších stánků byla k mání řada dobrot a výrobků.

„Letos jsme rozdávali koláčky, které pekla Střední živnostenská škola, svařené víno a horký čaj. Stánek Sokolovské chráněné i Mateřídoušky, to jsou stánky, kde má smysl nakoupit, protože to pro nás tvoří lidé, kteří to v životě nemají úplně jednoduché. Ale já jsem strašně pyšná, protože i Sokolovu se podařilo udržet chráněné dílny a nejen udržet, ještě více se rozrůstají, než to bylo,“ vyzdvihla starostka. 

Program, kterým provázel jako moderátor místostarosta Jan Picka, začal ve 14 hodin. 

„Musím říci, že tyto příležitosti čím dál více vyhledávám, protože moderování je něco, co mě vždy bavilo. Koneckonců známa je skutečnost, že jsem 13 let byl moderátorem rádia Egrensis a dodnes na ty časy strašně moc vzpomínám. Opravdu si vážím toho a oceňuji, že moderátor může být ten, kdo přinese dobrou náladu a naopak tu dobrou náladu od posluchačů nasává. A zde dnes v Sokolově se to daří. I vzhledem k tomu zimnímu počasí a programu, který je připravený,“ popsal místostarosta Jan Picka. 

Jako již tradičně se v úvodu představily děti ze sokolovských mateřských škol. Třeba z ulice Alšova s blokem vánočních písní pod vedením paní učitelky Jiřiny Deutschové. 

O čtvrt hodiny později se za hlavním pódiem scházeli účastníci 4. ročníku Adventního běhu, který spoluorganizoval spolek Živé Sokolovsko. Šestikilometrová trasa byla připravená pro běžce, běžce se psy, pěší i dogtrekaře. A v cíli pro každého účastníka perníkové srdce. Tři nejlepší v kategoriích získali také medaile. Konkrétně Václava Molcarová, Petr Hron, Jana Dubcová a Jan Kotraba. 

Na pódiu mezitím vystřídalo děti Duo Kerschnier ze Schwandorfu. To zaujalo výběrem a interpretací známých hitů dvojhlasy s kytarovým doprovodem. 

V předstihu mohly děti na Starém náměstí získat sladké odměny od Mikuláše a andělů. Po 16 hodině vystoupila se svým programem Pavlína Jíšová, kterou pak nahradilo trio Přelet MS, aby poté zahráli společně. 

Program na hlavním pódiu tím skončil a pozornost zcela zaplněného náměstí se přesunula ke druhému, menšímu, pódiu. Zde se představila Jana Durná, bronzová medailistka v kategorii Amatérů v Aerial hoopu. Její vystoupení předznamenalo největší překvapení večera, kterým byl „přílet“ dvou andělů ze střechy věžového domu přímo na náměstí. 

Za doprovodu písně Karla Gotta poté andělé se skupinou obešli několikrát strom, který poté zazářil do tmy. 

V nedalekém kostele sv. Antonína Paduánského se od 18 hodin představila na 1. adventním koncertě skupina Neřež. 

Adventní program v Sokolově bude pokračovat největším setkáním čertů v republice. Na druhou adventní neděli jich má přijet 200 z Německa, Rakouska a Švýcarska a dalších 150 domácích vymítačů všeho zlého. 

„Je nutno podotknout, že skupiny z těch zemí se nám hlásí samy. My už je nějak aktivně nevyhledáváme. Ony samy nás kontaktují, chtějí se účastnit našeho průvodu v Sokolově. Což já považuji za veliké vyznamenání našeho průvodu, protože je to opravdu úspěch. Třetí advent zde budeme mít hudební produkci a prodej vánočních věcí na trhu. Čtvrtý advent bude zase pojat maličko jinak. Budeme mít dvě pódia. Jedno pódium bude zde na Starém náměstí a druhé bude na náměstí Budovatelů nebo-li na Novém náměstí, kde bude hrát kapela z Karlových Varů Bád Boys a budou hrát ze schodů Hornického domu. Po městě bude korzovat Bohemian Marching Band tak, aby si lidé užili vánoční atmosféru po celém městě. Takže budeme hrát po městě. Uvidíme, jak to bude vypadat. Každopádně já se moc těším na to, až budeme hrát z Hornického domu,“ pozval všechny na další akce ředitel pořádajícího Městského domu kultury v Sokolově Ladislav Sedláček. 

Podrobný program všech akcí najdete na stránkách www.mdksokolov.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy