Sokolov: Město přitvrzuje v boji s nepořádkem (TV Západ)

Dlouhodobý problém s nepořádkem kolem nájemních bytů v Nádražní ulici v Sokolově přiměl vedení města k rázné akci. Odpadky hromadící se na městském pozemku, který sousedí s domem v soukromém vlastnictví odklízeli pracovníci městské společnosti SOTES.

dezinfekce

"Vzal se tady tak, že to vyházeli nájemníci ze sousedního baráku z oken a někdo jim poradil, ať to dají na městský pozemek, že to musíme uklidit. Nechali jsme to tady zhruba tři týdny jako na výstavku, aby všichni ve městě viděli, kdo nám tady takhle to město dělá "krásnějším." Bude to stát zhruba pět tisíc korun. Město a a SOTES (Sokolovské technické služby – pozn. redakce), my nechceme pořád uklízet po někom jenom dokola. To je pořád stejné. Doufám, že nyní SOTES, město a Městská policie opravdu přitvrdí a pojedeme linii, kdy zde bude nulová tolerance. Netýká se to jen tohoto, protože samozřejmě v barácích v těchto ulicích majitelé bytů nejsou schopni a vůbec ochotni a nepřemýšlí nad tím, že když tam mají 20 lidí a objednají jim 120litrovou popelnici, tak že to doopravdy nestačí. Takže lidé to logicky hází vedle popelnic. Což my jako SOTES také nevyvážíme, vyvezeme jen to, co je v nádobě. Protože, proč by všichni ostatní, kteří platí za odpady, měli platit vývoz odpadu někomu, kdo za to bere hodně peněz, ale nedává je potom dále. Což si myslím, že je velká chyba státu, protože sociální politika státu v doplatcích na bydlení atd. stojí za nic a dokud se toto nezmění, tak to bude pořád dokola stejné. Doufám, že se konečně někdo chytne za nos a něco s tím udělají, protože toto je velký problém pro všechny města, která mají takovou skladbu obyvatelstva jako je Sokolov," uvedl jednatel společnosti SOTES a místostarosta Sokolova Ladislav Sedláček. 

Městská policie nepořádek monitoruje a poznatky bude dále předávat do správního řízení, kde hrozí citelné pokuty. 

"My jsme již zjistili, kdo zde vyházel všechen tento nepořádek. Samozřejmě je to už oznámené správním orgánům. Jsme ale zde přitom, protože tito lidé jsou takoví, že nevíte, co se může stát, aby tady na někoho nezačali křičet nebo něco. Takže proto jsme zde na tomto místě. Mohu říci, že máme přehled, a to nejen díky výkonu samotných strážníků, ale i díky kamerovému městskému systému, který máme. Mohu říci, že se nám v mnoha případech daří, abychom zjistili, kdo nám skládky zakládá a kdo je pachatel," popsal velitel Městské policie Sokolov Radek Neděla. 

Strážníci musí v některých lokalitách asistovat i u běžného vyvážení odpadu.

"Úklid samotný mají na starost Sokolovské technické služby. Ty sem zajíždějí, nyní nevím, zda dvakrát, myslím si, že dvakrát v týdnu. Ale každopádně, jakmile sem jedou, tak nás vždy zavolají a potřebují naši asistenci z důvodu toho, že odpadkové koše a popelnice nestačí na počet obyvatel, kteří zde bydlí. Samotní obyvatelé, ne že by vyhazovali ten bordel jen tak ven, ale mají to naskládané v nějakých igelitových pytlích a chtějí to poté házet přímo do vozu, který to sbírá, a to samozřejmě není přípustné, aby se jim něco nestalo. Z tohoto důvodu jsme zde, abychom jim zabránili, aby to tam vyhazovali," vysvětlil přítomnost městských policistů Neděla. 

V boji s nepořádkem u soukromých domů, včetně problémů s některými nájemníky město nemá zatím příliš zákonných možností. Naději tak vkládá do nové národní legislativy, která je v závěrečné fázi schvalování. 

"Musíme přiznat, že ten konec je opravdu velmi krátký, za který město tahá. Snad malinké světlo v tunelu vidíme teď ve schválené novele zákona, kdy vymahatelnost pokut, které městská policie či státní policie uděluje, se přeci jen malinko zlepší. A já bych všem, kteří se podíleli na přijetí tohoto zákona a zvedli ruku, chtěl jménem Sokolova opravdu moc a moc poděkovat. Přesto, že víme, kdo ten nepořádek dělá, jsme většinou naráželi na to, že udělená pokuta se míjela účinkem, protože skončila někde v koši. Byla to akorát zbytečná administrativa kolem toho. Prostředky, které dáváme do likvidace těchto míst, jsou opravdu nemalé. Samozřejmě každá vesnička a každé město by umělo tyto prostředky určitě využít mnohem smysluplněji. Máme plno projektů, kde tyto peníze mohou chybět," přispěl s pohledem na situaci místostarosta Sokolova Jan Picka. 

Podle města je celý problém v zásadě jednoduchý. 

"My od začátku říkáme, že všichni máme stejná práva. Ale všichni také máme stejné povinnosti a ty bychom měli plnit. Tzn., že město Sokolov bude opravdu důrazně vyžadovat plnění nejen zákonných, ale i povinností, které vyplývají z vyhlášky města. Budeme ve spolupráci se státní a městskou policií dbát na to, protože ten nástroj už zaplať pánbůh máme, abychom alespoň malinko narovnávali nespravedlnost, která je mezitím, kdo se chová slušně a tím, kdo se chová tak, jak se chová. Další krok, který by měl následovat a o kterém se bavíme již několik let a který by opravdu obcím moc a moc pomohl, jsou ty známé a mnoha již diskutované cenové mapy. Kdy věříme, že i zákonodárci nakonec dospějí ke stejnému názoru jako my, že pokud město Sokolov pronajímá byt, který je moderní, 3+1, krásně zařízený a chceme za metr čtvereční 65 korun, opravdu nevíme, proč stát přes různé dávky vyplácí právě majitelům těchto bytů částky, které jsou daleko přes sto korun za metr čtvereční a jak vidíte za mnou, jsou to byty, které se s těmi městskými nedají srovnávat. Věříme a doufáme, že zákonodárci procitnou a tuto nespravedlnost, která by nám moc pomohla, tak narovnají," dodal Picka. 

Inspiraci v boji s problémy bydlení a soužití byla část vedení Sokolova načerpat v nedávné době také v severočeském Mostě. Zdejší radnice řeší potíže pomocí Memoranda o spolupráci s pronajímateli bytů. O řešení situace v Mostě si můžete další informace přečíst na webu www.podochranoumesta.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy