Sokolov, Kraslice: Parní vlak projel stoletími (TV Západ)

S železnicí po stopách Karla IV. aneb Párou se století do století je název akce, která proběhla v sobotu 19.9. na trati Sokolov – Kraslice. Hlavním pořadatel byl Železniční spolek Klub M131.1. Událost připomněla hned několik kulatých výročí – 650 let povýšení Kraslic na město, 20 let obnovené tratě Kraslice - Klingenthal, 20 let dopravního systému Egronet a Den železnice. Kdo chtěl mohl absolvovat alternativní jízdu historickým autobusem RTO.

dezinfekce

Ve stanici v Sokolově se symbolicky představilo 21. a 20 století. Do stanice přijel protokolární vlak Karel IV v čele s lokomotivou zvanou Šlechtična, aby se spolu s účastníky akce vydala proti proudu času. 

Ve stanici Svatava na cestující čekalo století páry – 19. století. Představen byl parní stroj – model a osoba  šlechtice Johanna Davida von Starcka. Ten je považován za jednoho  z nejúspěšnějších podnikatelů své doby na území Sokolovska. 

V Hřebenech se ukázaly čarodějnické procesy 17. století. Ve stanici Oloví přivítali krále a jeho družinu chlebem a solí. A také tancem. Svou zdravici přednesla i historická postava německého matematika, astrologa, astronoma, optika a evangelického teologa Johannese Keplera.

Divoké 15. století v Rotavě symbolizovalo upálení Mistra Jana Husa a souboj husitských práčat s členy skupiny historického šermu Rectus. 

Hlavní program s největší návštěvou se pak odehrál ve stanici Kraslice. Družinu přivítal starosta města květnatou řečí a získal za to od krále znak města. 

Ve stanici probíhal kulturní program, ve kterém se představila i místní dechová skupina Horalka. Projekt „S železnicí po stopách Karla IV.“ je spolufinancován Evropskou unií v rámci Fondu malých projektů. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy