Sokolov: Hřbitov se rozšíří a vznikne ucelený areál (TV Západ)

Sokolovský městský hřbitov projde v následujících letech zásadními úpravami včetně rozšíření. Studii revitalizace od architekta Chvojky představilo vedení města na tiskové konferenci ve čtvrtek 4. listopadu.

dezinfekce

"Vedou nás hlavně k tomu důvody, že co se týče zeleně - stromů, tak jsou už bohužel dosluhující. Již dvakrát se dělaly kompletní prořezy. Budeme muset řešit zeleň na hřbitově. Další důvod, který je ještě důležitější, je, že nám ubyla hrobová místa. Brzy přijde doba, kdy bychom neměli kam ukládat těla zemřelých," popsala starostka Sokolova Renata Oulehlová. 

Studie řeší nejen praktické důvody vedoucí k plánovanému rozšíření hrobových míst, ale také pietní prostory pro připomenutí dějin města a okolí. 

"My bychom rádi v Sokolově docílili toho, aby náš hřbitov byl opravdu důstojným místem odpočinku. Chtěli bychom přiznat i území, které bylo v 50. letech zničeno, kde se nacházel starý německý hřbitov - původní, kam v 50. letech najely buldozery a bohužel toto území zničily. Takže to bychom rádi a tím získáme rozšíření celého hřbitova," přiblížila starostka. 

Postupně realizovaný projekt obnovy a rozšíření sokolovského hřbitova by měl v první fázi řešit kromě rozšíření hrobových míst také zmíněné pietní místo hromadných hrobů židovských žen ze Svatavy a zeleň. Sokolovský hřbitov by v budoucnu měl propojit všechna okolní pamětní místa. 

"V Sokolově je to unikátní právě v tom, že je náš stávající hřbitov, pod ním je bývalý německý hřbitov a pak je tam židovský hřbitov. Dále je tam památník, který je pro sovětské zajatce, kteří zahynuli v našem lazaretu, který byl v Sokolově za 2. sv. války. A je tam již zmiňované pohřebiště žen umučených v koncentračním táboře ve Svatavě. Takže bychom do budoucna, až bude hotový celý prostor pro tento hřbitov, tak by tam bylo takové místo – unikátní v tom, že je tam na jednom místě mnoho historie a rádi bychom v tom srdci hřbitova udělali nějaké odpočinkové místo. Místo, kde budou nějaké vodní prvky, hodně zeleně, aby si lidé mohli sednout a popřemýšlet," dodala starostka Renata Oulehlová. 

Studie vyjmenovává hlavní nedostatky současného stavu a navrhuje řešení. Kromě oprav dožilých a nevzhledných kolumbárií je to také například stav parkovacích míst pro návštěvníky.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy