Sokolov: Dva domy u Alfy půjdou k zemi, vzniknou parkoviště (TV Západ)

Sokolovská čtvrť nad kinem Alfa se má podle plánu města stát atraktivním místem k bydlení. Komplex nemovitostí dříve vykoupila společnost Sokolovská uhelná a město od ní získalo před časem několik neobydlených domů, z nichž některé nahradí parkoviště.

dezinfekce

„Je to součástí širšího řešení, kdy chceme tuto oblast udělat atraktivní lokalitou pro bydlení a možná také i díky parkovištím, které tam vzniknou. Po dohodě se Zastupitelstvem, po schválení Zastupitelstvem města, jsme přistoupili k odkoupení zatím několika málo objektů od Sokolovské uhelné, která všechny objekty kupovala od majitele pana Kendíka. Cíl města je jasný. Především zabránit tomu, aby se tyto objekty staly zase např. nějakou možnou spekulací, aby se nám sem ve větší míře nevracel či neprojevoval obchod s chudobou. Takže to je jeden z důvodů, proč do toho město jde. Druhým důvodem je to, že opravdu chceme tuto lokalitu zatraktivnit a umožnit snazší parkování obyvatelům v této lokalitě. Mluvíme o dvou objektech. Ten první je umístěný v ulici Hornická, druhý je v ulici Heyrovského – poblíž kina Alfa. Cíl je jasný. Zažádali jsme o dotaci na Ministerstvu pro místní rozvoj v dotačním projektu, který se jmenuje Demolice objektů v sociálně vyloučených lokalitách. Byli jsme úspěšní. Máme přislíbenu 50% dotaci. A to byl také jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli tyto dva objekty zbourat a na jejich místě teď momentálně projektujeme parkoviště,“ potvrdil místostarosta Sokolova Jan Picka. 

Původně plánovaný rozpočet na demoliční práce se razantně snížil, i díky velkému zájmu firem. 

„My jsme velice rádi, že předpoklady, které hovořily v jednom případě o částce 10,5 milionu a v druhém případě dokonce 12,5 milionu korun, tak podle našeho očekávání, protože jsme samozřejmě předpokládali z dřívějších skutečností, že ta cena půjde dolů a skutečně šla výrazně dolů. V jednom případě jsme se dostali na částku zhruba milion 700 korun. Ve druhém případě na částku 2 miliony 300 korun. Přičemž říkám, že uznatelné náklady nám bude platit Ministerstvo pro místní rozvoj. Tzn., že tam se můžeme dostat až na výši 50 % nákladů. Zájem o zakázku byl opravdu veliký. V jednom případě nám přišlo 14 a ve druhém 12 nabídek. Je vidět, že firmy o tyto zakázky mají zájem. Realizovat zakázku bychom chtěli v lednu až v březnu 2021. Já se samozřejmě jménem města omlouvám obyvatelům právě v této lokalitě, protože oni už nyní zažívají omezení komfortu svého bydlení, a to díky výstavbě pobytového zařízení pro seniory, které je jen několik desítek, možná max. stovek metrů, právě nad zmiňovanými objekty, které budeme demolovat. Jsem přesvědčený o tom, že to je ku prospěchu této oblasti. Konec konců, jak už jsem zmiňoval, projektovaná parkoviště pomůžou řešit situaci s parkováním právě v této lokalitě,“ dodal Picka. 

Desítky parkovacích míst budou sloužit i hojně navštěvovanému kinu Alfa. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy