Sokolov: Den horníků po dvou letech opět s průvodem (TV Západ)

Druhá sobota v září je v Sokolově již tradičně vyhrazena pro Den horníků. Letošní, po dvou letech bez omezujících nařízení, se i přes vrtkavé počasí setkala se zájmem, který se stoupal s pokračujícími hodinami celodenní akce.

dezinfekce

Do průvodu letos prvně vyrazili kromě zástupců města a hornického stavu i malí permoníčci a děti z Baníku Sokolov. V čele kráčel tradičně sokolník se sokolem a psem. 

"Samozřejmě, že jsem ráda, že po dvou letech opět je možný hornický průvod, všechno tak, jak je. Ale já mám dnes ještě větší radost, protože se ukázalo, že Green Deal není úplně řízený proces, a že uhlí není sprosté slovo. Že uhlí dává lidem práci, jeho dobývání, všem nám zajišťuje teplo, teplou vodu, díky tomu můžeme svítit. A já jsem ráda, že začíná vítězit zdravý rozum a dnes jsme mohli oslavit práci horníků," uvedla k setkání starostka Sokolova Renata Oulehlová. 

Před nastoupenými zástupci horníků se na pódiu pohovořili zástupci města, Sokolovské uhelné i partnerských měst Schwandorf a Saalfeld. Více než kdy jindy se kladl důraz na tradice hornické činnosti v regionu a jejich důležitost především v dnešní době. A vzpomnělo se i na bývalého předsedu dozorčí rady Františka Štěpánka. 

"Ta tradice dobývání nerostů má staleté kořeny a je škoda, aby tyto tradice byly přerušovány jakýmkoliv způsobem, ať už z důvodů změn klimatických, či jiných. Tato tradice mezi námi zůstane a já jsem rád, že tomu tak je. A věřím stále v podporu i ve spolupráci s městem Sokolov, že tyto akce budou i nadále pravidelně pokračovat a budou vítat spoustu těžebních měst a účastníků, kteří se dnes schází a věřím, že ta tradice nás bude provázet. Jak už řekla paní starostka, za sebe osobně byl bych rád, kdyby tady na mém místě stál někdo jiný, ale bohužel. Zdař bůh a užijte si krásný den," pozdravil přítomné současný místopředseda Dozorčí rady SUAS Group Pavel Tomek. 

Poděkování patřilo i hornickým spolkům, které se akce zúčastnili. 

"Protože je akce v Banské Štiavnici, je v Mostě Den horníků, je na Kladně Den horníků. Já jsem hrozně rád, že jste se rozdělili a přijeli jste sem, i když ne všichni mají prapory, protože jeden prapor ve spolku vždycky někam šel. Já vám děkuji a jsem dojatý, že jste se tady objevili, skutečně. Zdař bůh," vyzdvihl kolegialitu horníků ze zúčastněných měst báňský historik Jaroslav Jiskra. 

Zároveň předal cenu Lux ex tenebris – Světlo v temnotách kolegovi docentu Pavlovi Franciskovi, který je ve společnosti pověřen řízením Těžebního úseku. Předáno bylo také 16 pamětních plaket Georga Agricoly. Nechybělo ani připnutí pamětních stužek na prapory. Na závěr došlo na tradiční přípitek pivním speciálem a společně zpívanou hornickou hymnu. 

Kromě bohaté nabídky prodejních stánků, které se rozprostřely po celém centru města, byl připraven rozsáhlý doprovodný program. Na Starém náměstí se vedle historického jarmarku uskutečnil na folkovém pódiu Sokolovský dostavník. Ten zahájila kultovní kapela AG Flek. 

Ve vstupní hale Městského domu kultury se již po jedenadvacáté odehrála vernisáž společné výstavy českých a německých fotografů s názvem Setkání přes hranici.

Vedle budovy MDK své umění ukázali během Street art pódia graffiti umělci. Pro děti byly připraveny workshopy sprejování. 

V areálu Bohemia přistál v odpoledních hodinách vrtulník Armády ČR jako součást Dne s armádou. Během chvíle se obří stroj ocitl v obležení návštěvníků. 

"Armáda letos, asi po třech letech, nám poslala vrtulník, za což jsme strašně rádi. Je vidět, že lidi se na to těšili, na ten vrtulník a pak tady máme nějakou techniku, auta, nákladní auta. Pak je tady IVECO, terénní, které umí detekovat kde je dělostřelectvo a tak je to takové hezké," přiblížil místostarosta Sokolova Ladislav Sedláček. 

Ukázka techniky Policie ČR a Hasičského záchranného sboru za Městským domem kultury přitáhla také značnou pozornost. Děti si mohly nejen osahat vozidla nebo motorky a další mechanizaci, ale také si zasoutěžit o drobné ceny. 

"My obecně jak s hasiči, tak s Policií (ČR) máme ty nejlepší zkušenosti a vždycky, když něco děláme, tak ta spolupráce s nimi je úplně bezvadná, já bych řekl úplně top a je to třeba vidět i na tom, že my, když máme takovou velkou akci, tak se jim snažíme pomoci tím, že jim řekneme: pojďte si vystavit auta nebo techniku a funguje to trošku tak jako náborová akce, protože jak Policie, tak hasiči shání lidi a dnes je to vidět na ulici Pionýrů, protože ta ulice je úplně lidí, kteří se přišli podívat na to, co přivezla Policie a co přivezli hasiči," dodal Sedláček. 

V areálu Bohemia se kromě armády prezentovaly rockové skupiny z regionu. Na hlavním pódiu na Náměstí Budovatelů se představila řada dalších hudebních těles – Lucie Revival, Turbo, Děda Mládek Illegal Band, Doctor PP, Adam Ďurica a hlavní hvězdy MIG 21. 

Závěr Dne horníků patřil opulentnímu ohňostroji.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy