Sokolov: Čtyřka přijala první klienty (TV Západ)

Sokolovské pobytové zařízení se zvláštním režimem Čtyřka zahájilo v pondělí 17. ledna provoz a přijalo první pětici klientů. Největší porevoluční projekt města tak začal plnit svou funkci s tím, že postupně dojde k přijímání dalších klientů.

dezinfekce

"Koncový stav je 61 míst nebo lůžek a je to ve 41 jednolůžkových pokojích a 10 dvojlůžkových. Budou se klienti přijímat jak bude hotové sociální šetření, všechna ty potřebná vyšetření od lékaře a další věci, které jsou nutné k přijetí. A tím pádem postupně ti lidé budou se stěhovat na Čtyřku. Musím říci, že personál – opravdu jsme měli štěstí, jsou skvělí. A ti první klienti byli také příjemně překvapení, tak jak říkali, a spokojení," uvedla starosta Sokolova Renata Oulehlová. 

Moderní zařízení postupně začíná fungovat. Kromě vlastní kuchyně, která by v budoucnu měla vařit i pro ostatní zařízení ve městě, má Čtyřka i prádelnu s mandlem. Pokoje mají vlastí sociální zařízení, všude jsou vytápěné podlahy a samozřejmostí jsou výtahy i nejrůznější společenské místnosti. Původní plán tak městu vyšel, přestože v začátcích panovaly obavy o financování. 

"Dnes, s odstupem, kdy za mými zády stojí nová budova, tak si myslím, že to bylo to nejlepší rozhodnutí i s tím, že ten objekt stál 166 milionů. Šedesát pět milionů jsme nakonec dostali v dotaci, ve kterou jsme doufali, ale ani jsme s ní nepočítali. My jsme si napřed celou částku našetřili, abychom mohli stavět. Takže dnes, ve finále, nás ta stavba stála 101 z rozpočtu města a do toho přišla pandemie koronaviru, kdy ty ceny se úplně změnily, takže my jsme stihli ještě postavit za původní ceny, dnes už by to určitě nešlo, protože už dnes má ta budova daleko vyšší hodnotu, než jsme my za ní dali. A hlavně ta budova, ta služba byla velice potřebná," dodala Oulehlová. 

O klienty se bude starat šest desítek zaměstnanců, nicméně je ještě pár volných pracovních míst. Poptávka je zejména po všeobecných zdravotních sestrách, kterých má být sedm a nyní jsou čtyři, sociálních pracovnicích nebo pečovatelích. Domov je určen zejména pro lidi s neurodegenerativními poruchami, například s Alzheimerovou nebo Parkinsonovou chorobou a pro seniory. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 27.01.2022 09:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy