Sokolov: Chystá se zateplení domů na Novém náměstí (TV Západ)

Plány města Sokolova na revitalizaci Nového náměstí budou pokračovat. Chystá se zateplení budov, které jsou v majetku města s využitím dotací z programu IROP. V letošním roce by měla vzniknout projektová dokumentace.

dezinfekce

„Na tu projektovou dokumentaci máme vyčleněné prostředky ve výši 2 miliony korun. Chtěli bychom být připraveni tak, abychom už v roce 2021 mohli opravdu aktivně vyhledávat výzvu a případně střádat prostředky, které nám vyplynou z projektové dokumentace. Jak jsem říkal, 2 miliony je na projekt a ten projekt by měl obsahovat min. výměnu oken, zateplení pláště, zateplení půdních prostor, ubourání komínu, zkrátka takové ty základní věci, které k zateplení patří,“ vysvětlil místostarosta Sokolova Jan Picka. 

Vznikly také studie na celkovou revitalizaci náměstí včetně výstavby podzemních garáží. Vše ale naráží na finanční náročnost projektu. 

„Musím říci, že nás příjemně překvapily ohlasy Sokolováků, protože, když jsme tuto studii zveřejnili, tak se opravdu všem líbila a hned bychom do toho společně všichni šli. Problém, jak už to v tomto případě bývá, jsou finance, protože kdybychom šli variantou podzemního parkování, tak začínáme na částce min. 450 milionů korun. Což neumím teď říci, jak v dohledné době město Sokolov by touto cestou mělo jít. Právě proto, že ty náklady nejsou příliš malé, tak jsme nerezignovali na situaci, stále chceme Nové náměstí, které je centrem města Sokolova, nějakým způsobem zvelebit. Možná jste si všimli, že pokud půjdu od městského úřadu směrem k Městskému domu kultury v Sokolově, tak ta pravá strana – tam jsme přeskládali dlažební kostky s tím, že se připravujeme na pozdější, nákladnější rekonstrukci, ale i tak je vidět, že jsme tam kus práce udělali. Co se týče levé strany, tak tam budeme už navazovat na ten dražší povrch, tzn., že dlažební kostky, které jsou již na pěší zóně 5. května, tam začneme na jaře realizovat tuto akci a jdeme do té nákladnější podoby právě už s tím, že toto by mohla být už jedna z dlouhodobějších podob Nového náměstí,“ doplnil Picka. 

Studie kromě podzemního parkování řeší i prostor náměstí, přilehlých ulic a předprostor obchodního centra Ural a městského úřadu. V rámci studie vznikly 4 varianty v cenách od 330 do 650 milionů bez DPH. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy