Sokolov: Čerti ze čtyř zemí děsili i bavili tisíce lidí (TV Západ)

Třetí adventní neděli v Sokolově, po dvouleté pauze způsobené covidem, ovládli čerti. Do města se sjelo téměř 250 příšer z Čech, Rakouska, Německa a Švýcarska. Ohnivá show začala úderem 17 hodiny a tisíce natěšených návštěvníků mělo na co koukat.

dezinfekce

Děsivé masky, rachejtle, ohnivé propriety, vozíky a spousta řetězů a světel – každá ze 12 zúčastněných skupin si přivezla svou vlastní přehlídku strašení a kostýmů. Ty často dosahují hodnoty několik stovek až tisíc EUR. 

Čeští čerti i alpští krampusové mají podobný historický význam v lidové zábavě. Jsou temnou stranou doprovázející sv. Mikuláše. A i ten se letos v Sokolově objevil. Mimořádně působivé spojení tvrdé a temné hudby a světelnými a ohnivými efekty skupin čertů přilákali mezi Staré a nové náměstí v Sokolově tisíce lidí. Ti utvořili podél vymezených zábran špalíry, mezi kterými putovala čertiska. 

Lidé se bavili a pořizovali si snímky s krampusáky. Sem tam nějaký čert sebral z davu dítě, ale pak je zase vrátil rodičům. O bezpečí návštěvníků se starali nejen policisté, ale také strážníci, asistenti prevence kriminality, pracovníci pořádajícího Městského domu kultury a označení brigádníci. Také skupiny čertů měli vlastní doprovody, které jim doplňovaly zápalné směsi a maskám, které měli zhoršený výhled také pomáhaly s překážkami na trati a schody. 

Akce průvodu čertů, která se v Sokolově poprvé konala v roce 2015 zaznamenala ihned mimořádný úspěch u veřejnosti. Přehlídka patří mezi největší průvody čertů nejen v České republice, ale může se směle měřit i s přehlídkami v evropských metropolích jako Mnichov či Salzburg. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy