Region: Úvěrový rámec 2,5 miliardy zajistí financování projektů (TV Západ)

Zastupitelstvo Karlovarského kraje schválilo podmínky a nastavení čerpání pro budoucí úvěrový rámec, kterým si Kraj chce zajistit financování velkých investičních projektů spojených s dotacemi Evropské unie. Úvěr by se měl splácet od roku 2026.

dezinfekce

"Zastupitelstvo Karlovarského kraje schválilo úvěrový rámec, a to až do výše 2,5 miliardy korun na následujících pět let, kdy je Kraj může čerpat na předfinancování projektů, které budou podpořeny z evropských fondů či z Fondů spravedlivé transformace. Je to úvěrový rámec. Není to tak, že bychom si vzali celou částku nyní a spláceli jí, ale bude to čistě záviset na potřebách kraje - úvěr může čerpat a splácet bez jakýchkoliv sankcí. Je to v podstatě náš "polštář" k tomu, abychom peníze, které očekáváme do Karlovarského kraje v následujících sedmi letech, mohli zužitkovat beze zbytku. Tzn., abychom vždy měli na jejich předfinancování s tím, že úvěr, který se bude splácet od roku 2026 bude právě splácen už z těch vrácených dotací, které budou za ty zrealizované projekty," popsal mechanismus a důvody sjednání rámce hejtman Karlovarského kraje  Petr Kulhánek. 

Podmínky poptávky splnily čtyři bankovní ústavy, a to Komerční banka, Československá obchodní banka, Česká spořitelna a UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

"Předpoklad časového horizontu je 10 let s tím, že my jsme nejdříve poptávali celou částku – úvěrový rámec 2,5 miliardy korun. Bankovní ústavy ale nebyly schopny takto vysoký úvěrový rámec garantovat samy. Proto jsme to rozdělili na několik částí, aby mohla každá banka nabídnout tu svou možnost. Ukázalo se to jako velmi výhodné řešení, protože celkový úrok je výrazně nižší než bychom měli právě při té první variantě. Pokud budeme čerpat úvěrový rámec v plné výši, tak zaplatíme celkově za ten úvěr 76 milionů korun, což je o 25 milionů korun méně než byly všechny ostatní varianty," doplnil Kulhánek. 

Kraj se při modelování finančních toků držel tzv. při zemi a počítal raději s menším podílem dotačních peněz. 

"Je to předfinancování projektů, ty se vrací zpátky. My jsme byli velmi opatrní v tom odhadu. Zatímco veřejná správa má zhruba kolem 80 - 85 % dotační podíl, my jsme s opatrností počítali pouze 50 %, protože některé projekty nemusí vyjít, někde jsou neuznatelné výdaje. Prostě jsme chtěli být opatrní v tom výhledu tak, abychom si byli jisti, že to vyjde," dodal hejtman. 

Úvěrový rámec hodlá kraj kombinovat i s vlastními prostředky tak, aby financování bylo co nejvýhodnější. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy