Region: Tři lázeňská města míří do UNESCO (TV Západ)

Karlovarský kraj získal potvrzení nominace od Mezinárodní rady památek a sídel (ICOMOS) pro zapsání tří lázeňských měst našeho kraje do seznamu světového a kulturního dědictví UNESCO. Doporučení je zásadním krokem k tomu, aby se Karlovým Varům, Mariánským a Františkovým Lázním dostalo tohoto významného ocenění.

dezinfekce

"Doporučuje dvě ze čtyř kritérií - tudíž celou nominaci - zapsat na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Když bych to měl říci laicky či lidově, tak je to kritérium úžasné architektury, která v lázeňských městech je, a fenoménu lázeňské procedury nebo vůbec fenoménu lázeňství jako takového. A  přispění ke zdraví lidí. Stává se málokdy, že se od doporučující zprávy ten výbor nějak odchýlí. Je pravda, že výbor může doporučit nějaké drobné změny, ale ve chvíli, kdy ICOMOS říká, že dvě kritéria jsou vhodná na zápis, tak očekáváme, že by ta nominace měla být prolomena úspěšně," popsal situaci náměstek hejtmana Karlovarského kraje Vojtěch Franta. 

Součástí nominace Slavné lázně Evropy/Great Spas of Europe je 11 lázeňských měst (City of Bath, Spa, Bad Ems, Bad Kissingen, Baden Baden, Vichy, Montecatini Terme, Baden bei Wien, Františkovy Lázně, Mariánské Lázně, Karlovy Vary), jež společně usilují o zápis jakožto lázně, které nejlépe ilustrují rozkvět lázeňství v Evropě od konce 18. do začátku 20. století.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy