Region: To byl rok 2022 – 4. část – říjen až prosinec (TV Západ)

Říjen Chebská 2. základní škola, zvaná Americká, oslavila ve čtvrtek 6. října výročí 130 let od svého založení. Program pro bývalé žáky i rodiče těch současných připravil kolektiv pedagogů a během návštěvního odpoledne pomáhali také žáci školy.

dezinfekce

V Mariánských Lázních se v neděli 9. října za krásného počasí uskutečnil jubilejní 10. ročník Festivalu jablek. Kromě soutěže o nejkrásnější jablka se vybíraly nejchutnější moučníky. Součástí akce byl řemeslný jarmark i prodejní stánky včetně regionálních produktů a kulturní program. Prvně byla udělena nová ekologická cena Zelená hvězda ze skla a kovu od výtvarníka Dalibora Nesnídala. Tu převzal zástupce spolu Zamenis Karel Janoušek spolu s darem Kraje 50 tisíc korun. 

V sobotu 15. října se konečně po dlouhých letech dočkala skejtová komunita v Chebu a okolí svého svatostánku. Na levém břehu Ohře ve sportovně-rekreačním areálu Krajinky na ploše 2600 metrů čtverečních vznikl unikátní prostor s názvem Skateplaza Cheb. Zahájení provozu skateparku si nenechaly ujít stovky lidí. Na hladkém betonovém povrchu tak bylo možné vidět prohánět se nejen skateboardy, ale také koloběžkáře či jezdce na in line. Areál skateparku vyšel město na zhruba 18 milionů korun. 

V pondělí 17. října se uskutečnilo ustavující zasedání Zastupitelstva města Sokolov. Sedmadvacet zvolených zástupců složilo nejprve slib. Koalice mezi vítězným hnutím ANO 2011 a seskupením Společně pro Sokolov s podporou hnutí Volba pro kraj disponuje většinou patnácti hlasů. Novým starostou byl 22 hlasy zvolen Mgr. Petr Kubis za ANO 2011, který převzal od dosavadní starostky Renaty Oulehlové. Ta se stala neuvolněnou druhou místostarostkou. Do funkce zastupujícího 1. místostarosty pak byl zvolen Bc. Jan Picka. 

V pondělí 17. října bylo v karlovarské Becherově vile předáno 13 medailí Karlovarského kraje za zásluhy o bezpečnost. Mezi oceněnými byli jak členové IZS hasiči, záchranáři a policisté, tak občané kraje, kteří pomáhali zachraňovat zdraví a životy. Kromě poděkování zástupců kraje, hejtmana Petra Kulhánka a krajského radního Víta Hromádka, čekalo na oceněné také hudební vystoupení souboru Riccio Quartetto z Karlových Varů.

Ve čtvrtek 20. října proběhlo na chebské radnici ustavující zasedání Zastupitelstva města. Celkem 29 zvolených zástupců ze sedmi stran, hnutí a uskupení složilo slib zastupitele. Hnutí ANO 2011 s 11 mandáty složilo koalici s Volbou pro kraj se třemi zástupci a dvěma zastupiteli za ODS. Celkem tak disponuje v novém Zastupitelstvu 16 hlasy. V opozici skončila sedmičlenná Volba pro město, tříčlenná Koalice pro Cheb a SPD se třemi nově zvolenými zastupiteli. V devítičlenné Radě města obsadí ANO pět míst, tři získali zástupci VOK a jeden radní za ODS. 

Listopad

Ve středu 2. listopadu byla v Nejdku na Karlovarsku po dlouhých letech očekávání zahájena realizace projektu „Humanizace sociální služby Domova se zvláštním režimem „MATYÁŠ“ v Nejdku“. Pod tímto názvem se skrývá v první etapě rekonstrukce a rozšíření pavilonu C, kde budou po dokončení k dispozici jednolůžkové a dvoulůžkové pokoje. Zároveň bude opraven spojovací trakt do zbylých dvou pavilonů. Ve dvou etapách bude investováno celkem 450 milionů korun. 

Již 48. ročník tradičního turnaje v házené žen O štít města Chebu se letos uskutečnil ve dnech 1. až 3. listopadu. Český tým přijel ve velmi dobré formě a zvítězil před B-týmem Norska, třetími Egypťankami a házenkářkami německého bundesligového Neckarsulmu.

Jedenáctého listopadu v 11 hodin a 11 minut si po celé republice připomněla část veřejnosti a zástupci měst a obcí Den válečných veteránů. V Sokolově se na několika památných místech od 10 hodin konaly vzpomínkové akce, které vyvrcholily v symbolický čas u Památníku sovětských zajatců v Heyrovského ulici. 

Město Cheb uspořádalo ve spolupráci se Západočeským divadlem u příležitosti státního svátku 17. listopadu slavnostní koncert. Západočeský symfonický orchestr s dirigentem Radkem Baborákem a rezidenčním sólistou, klavíristou Lukášem Vondráčkem v Chebu zahrál program skládající ze známých melodií.

Sledovanou stavbu chebské lávky přes koleje na Švédský vrch po více než dvou měsících odstávky opět ovládl stavební ruch. Původní dodavatel, který se potácí v insolvenčním řízení, zastavil práce na začátku srpna. Po počátečním šoku se podařilo městu jako celku získat nového stavitele, počítá se ale s navýšením celkové ceny.  

V sobotu 26. listopadu, tradičně před první adventní nedělí, se v Chebu uskutečnilo slavnostní zahájení vánočních trhů. Ty potrvají celý měsíc a jejich věhlas již dávno překonal hranice našeho regionu. 

Zahájení adventu v Sokolově spojené s programem, trhy a rozsvícením vánočního stromu proběhlo v neděli 27. listopadu.

Pohromou pro chebskou knihovnu skončila zprvu nenápadná zpráva o zahoření vysoušeče vlhkosti ve čtvrtek 8. září. Požár se sice nerozšířil do dalších prostor, nicméně kouř nakonec způsobil vyřazení desetitisíců knih a nemalé náklady na opravy. Během října i listopadu pokračovaly vyklízecí práce, včetně likvidace 76 tisíc svazků knih.

Prosinec

Ve čtvrtek 1. prosince se v sokolovském divadle uskutečnil slavnostní večer spojený s benefičním koncertem Big Bandu Hudby Hradní stráže a Policie ČR a pěveckých sborů, při kterém byly zároveň oceněni jednotlivci medailemi Za zásluhy o bezpečnost města. 

I krajské město Karlovy Vary si připomnělo adventní dobu prodejními trhy, výzdobou a kulturním programem. Od soboty 26. listopadu běžely vánoční trhy přesně měsíc, tedy do 26. prosince. Lázeňská trasa se vinula od hotelu Thermal až po Divadelní náměstí. Hlavní program vánočních trhů se odehrával u Mlýnské kolonády. 

Třetí adventní neděli v Sokolově, po dvouleté pauze způsobené covidem, ovládli čerti. Do města se sjelo téměř 250 příšer z Čech, Rakouska, Německa a Švýcarska. Ohnivá show začala úderem 17 hodiny a tisíce natěšených návštěvníků mělo na co koukat. Děsivé masky, rachejtle, ohnivé propriety, vozíky a spousta řetězů a světel – každá ze 12 zúčastněných skupin si přivezla svou vlastní přehlídku strašení a kostýmů. Ty často dosahují hodnoty několik stovek až tisíc EUR. 

Ve výstavním sále, Oranžerii Václava Havla, Městské knihovny v Ostrově nad Ohří se ve čtvrtek 8. prosince uskutečnil 14. ročník semináře kronikářů. Jeho součástí bylo vyhlášení tradiční soutěže "O nejlepší kroniku Karlovarského kraje" za rok 2021. Třetí místo za kroniku obce Dasnice na Sokolovsku získala kronikářka Radka Popovičová. Druhou nejhezčí kroniku má podle odborné poroty Andělská hora. O její vedení se stará paní Jana Valvodová. Vítězem se, podobně jako v loňském roce, stal mnohonásobný vítěz soutěže chebský kronikář Jindřich Josef Turek.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy