Region: Poslat na test na COVID19 může nově i praktický lékař (TV Kraj)

Nemocnice v Karlovarském kraji odložily s ohledem na nouzový stav plánované výkony, jsou zrušeny všechny zbytné věci jako například rehabilitace a řeší se pouze akutní případy. Vyplynulo tak ze slov náměstka hejtmana Karlovarského kraje pro zdravotnictví.

dezinfekce

„Před každou nemocnicí, která poskytuje tyto služby, stojí červený stan, kde probíhá kontrola každého člověka, který do nemocnice vchází. V případě, že je podezření, že by mohl být infikovaný, tak je odkloněn buď do vedlejšího modrého stanu v karlovarské nemocnici nebo přímo odchází na oddělení, a to je třeba v sokolovské nemocnici. Samozřejmě to znamená prudký propad výkonnosti nemocnic - tzn. prudký propad příjmů. Na druhou stranu všechny nemocnice samozřejmě musí svoje závazky platit, ať už jde o energie, mzdové náklady především. Očekávám, že pokud se stát k této situaci nepostaví čelem a nebude nějakým způsobem garantovat, že bude sanovat ztráty nemocnic, tak v Karlovarském kraji se bavíme možná o stovkách milionů korun, které bude tato záležitost stát,“ popsal další hledisko Jan Bureš. 

Hlavní je ale udržet nemocnice v chodu, takže se podílí i medici a studenti, na výzvu hejtmana k pomoci nemocnicím reagovalo i několik praktických lékařů.

„Naším hlavním úkolem v tuto chvíli jako kraj je shánět a přerozdělovat dodávky ochranných osobních pomůcek. Chodí nám ve své podstatě pomůcky buď z Ministerstva zdravotnictví, ty jsou přímo účelově vázány pro Karlovarskou krajskou nemocnici a pro záchranku, příp. další organizace, které spadají přímo pod Ministerstvo zdravotnictví. Z Ministerstva vnitra nám pak chodí především respirátory i pro ostatní zdravotníky, kteří pracují. Zřídili jsme výdejní místa na tyto ochranné osobní pomůcky. V každé obci s rozšířenou působností je jedno. Vždy na výzvu posíláme zdravotníky do výdejních míst, aby si vyzvedli ochranné pomůcky. Jen pro představu, např. teď naposledy se přerozdělovalo 7 respirátorů na jednu ordinaci ambulantního specialisty. Což samozřejmě není moc. Ale už se začínají objevovat nabídky od soukromých firem, které dodávají především respirátory. Takže věřím, že si začnou i lékaři nakupovat z vlastních prostředků,“ doplnil Bureš. 

Kraj oceňuje dobrovolníky, kteří šijí roušky i firmy, jež vyrábí nejrůznější ochranné pomůcky. 

„Teď naposledy jsme dostali sto štítů od jedné pražské společnosti zdarma. Ty dostala především záchranka a nemocnice na odběrové místo. To máme zřízeno v Karlovarské krajské nemocnici, kam na výzvu hygieny přijíždí člověk, který má potencionální nákazu koronavirem. Je mu tam proveden z automobilu stěr, který je odeslán do laboratoře. Zároveň nám po kraji jezdí dvě sanitky, které jezdí k lidem přímo domů a také je to na zásah, resp. na informaci od Krajské hygienické stanice, příp. od praktických lékařů. Nově teď může dát pokyn k testování i praktický lékař. Jsme s nimi v kontaktu. Vědí, jakým způsobem k tomu přistupovat, jak vystavit příslušnou žádanku, aby se odběrová skupina dostala k tomu člověku na místo anebo, aby byl na telefonické zavolání povolán do odběrového místa,“ přiblížil současný postup při testování obyvatel.

Největší potíží je zatím nedostatek odběrových setů. 

„Já si myslím, že bychom jako stát, tedy by měl přistoupit k tomu, aby zahájil plošné testování, co největšího počtu obyvatel. Karlovarská laboratoř, která tyto testy provádí, je na to kapacitně připravena. Máme ale ještě navíc dohodu i s plzeňskou fakultní nemocnicí a s ústeckou fakultní nemocnicí, kteří jsou schopni v případě, že budeme mít problém, také provést laboratorní vyšetření,“ dodal Jan Bureš.

V době natáčení rozhovoru byli pouze tři nakažení hospitalizovaní v Karlovarské nemocnici, ostatní s lehčím průběhem se léčili doma. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy