Region: Policisté se při silniční kontrole zaměřili na alkohol a drogy

Během noci ze soboty na neděli z 25. 1. na 26. 1. 2020 proběhla v celém Karlovarském kraji dopravně bezpečnostní akce zaměřená na kontrolu dodržování zákazu jízdy pod vlivem alkoholických nápojů a návykových látek. I tato dopravní akce patří k těm, kterými se policisté snaží snížit počet dopravních nehod a jejich následků na pozemních komunikacích Karlovarského kraje.

dezinfekce

Policisté z dopravních inspektorátů, z odboru služby dopravní policie a z obvodních oddělení zkontrolovali na šest stovek řidičů. Zjistili 54 přestupků, přičemž 47 z nich vyřídili pokutou a dalších 7 oznámili k projednání na příslušný úřad. Nejčastěji policisté řešili u řidičů technický stav vozidel, ale také nepoužití bezpečnostních pásů.

Celkem 7 řidičů řídilo pod vlivem alkoholu, kdy u 5 z nich policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Půl hodiny po zahájení dopravní akce byl na Vojtanově na Chebsku kontrolován 72letý řidič, který při orientační dechové zkoušce na přítomnost alkoholu nadýchal 1,69 promile alkoholu. Před druhou hodinou ranní nadýchal policistům v obci Trstěnice 47letý muž, a to nejvyšší hodnotu 1,83 promile alkoholu. Po třetí hodině ráno v Chebu nadýchal i šestadvacetiletý řidič, a to 1,36 promile alkoholu. O patnáct minut později opět v Chebu, nadýchal při kontrole i pětadvacetiletý řidič. Nejvyšší hodnota ukázala 1,55 promile alkoholu. V Dalovicích čtyřiačtyřicetiletý řidič nadýchal krátce před půl třetí ráno při orientační dechové zkoušce nejvyšší hodnotu 1,76 promile alkoholu. Všichni řidiči byli následně převezeni do nemocnice k lékařskému vyšetření spojeného s odběrem biologického materiálu.

U dvou řidičů zjistili policisté přítomnost návykové látky. Drzost některých řidičů nezná meze. To dokazuje i případ, kdy v Ostrově kolem jedné hodiny ranní zastavili policisté ke kontrole 18letého řidiče jedoucího v osobním vozidle značky Ford. Při té s ním mimo jiné byl proveden orientační test na přítomnost návykových látek, který vyšel pozitivně na látku Amphetamin. Poté se podrobil lékařskému vyšetření v nemocnici. Vzhledem k tomu, že nepředložil řidičský průkaz, nemohl mu být zadržen. Policisté mu však zakázali další jízdu. O dvě hodiny později kontrolovala jiná policejní hlídka opět stejného řidiče se stejným pozitivním výsledkem na látku Amphetamin. V tomto případě už řidičský průkaz předložil, a proto mu byl policisty zadržen.

Alkohol ani jiné návykové látky za volant nepatří. Podobné dopravní akce budou v budoucnu pokračovat.


por. Bc. Zuzana Týřová

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy