Region: Očkovací centra běží, ale pozor na druhou SMS (TV Západ)

V Karlovarském kraji jsou spuštěna tři velkokapacitní očkovací centra proti covid-19. Očkování prioritních skupin tak pokračuje v závislosti na dodávkách vakcín s malými odchylkami podle plánu.

dezinfekce

"Dnes máme velkokapacitní ve všech okresních městech – Karlovy Vary, Sokolov, Cheb s tím, že jsou ale i další místa, kam postupně rozšiřujeme tu síť očkovacích míst, ať jsou to – Ostrov, Mariánské Lázně, připravujeme Chodov, Aš, tzn., že ta síť opravdu bude po celém Karlovarském kraji," uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Očkování v Karlovarském kraji postupně nabírá na obrátkách a pokud budou pokračovat dodávky vakcín v objemu stanoveném Národní očkovací strategií, do podzimu dostane obě dávky každý zájemce v kraji.

"Já myslím, že Národní vakcinační strategie pořád platí. Došlo tam k nějakým úpravám. V každém případě počítá s tím, jaké prioritní skupiny obyvatelstva budou postupně očkovány. To do dneška držíme, dnes je to 80+, 70+, pedagogové, bude se očkovat kritická infrastruktura a posutpně ty nižší věkové skupiny. Všechno záleží na tom, kolik míst bude kryto vakcínami, které budeme dostávat, ať jsou jakéhokoliv druhu. Dnes jsme např. na zhruba 50% kapacitě vakcinací, které můžeme. Pokud budeme mít dost vakcín, můžeme se dostat na dvojnásobek – až dvacettisíc vakcín týdně. Takže, když se koukneme i na ty měsíce dopředu, stále platí, že podzim je nějaký horizont, kdy bychom měli rádi proočkovanou populaci Karlovarského kraje, která o to bude mít zájem. Což z našich propočtů vypovídá, že jsou to zhruba dvě třetiny obyvatel," potvrdil trend Kulhánek. 

Kromě velkokapacitních očkovacích center v kraji běží také zapojení praktických lékařů. 

"My jsme poté, co jsme obdrželi tu mimořádnou dodávky vakcíny Astra Zeneca – téměř 17 tisíc, de facto ze dne na den vtáhli praktické lékaře do očkování, zapojili jsme je. Osmdesát z těch devadesáti si již vyzvedlo vakcíny a očkují. Věřím, že to číslo se bude dále zvyšovat. Je to určitě velká pomoc celému objemu vakcín, které se denně v Karlovarském kraji očkují," přiblížil hejtman. 

Situace se v Karlovarském kraji, který byl v nedávné době v nejhorší situaci v zemi a dva okresy byly pod uzávěrou, zlepšuje. 

"Musíme zaklepat, ta čísla nových nakažených, řekněme v té sedmidenní řadě strmě padají ty poslední dny. Což je pro nás pozitivní. Dnes jsme na tom daleko lépe než zbytek republiky. Možná i dříve tou uzavřenou částí okresu Sokolov a Cheb Karlovarského kraje. V nemocnicích se to vždy projeví s nějakým týdenním, desetidenním zpožděním. Čekáme, že se kapacita našich nemocnic uvolní. Už ty první náznaky máme a budeme si jenom věřit, že to je opravdu setrvalý trend, že to není zase jen nějaké sedlo, tzn., že bude setrvalý stále. Musíme být velmi opatrní na uvolňování stávajících opatření, aby se nám ten trend zase neobrátil. My bychom se právě tím, jak jsou dnes dodržována opatření, jak roste tempo vakcinace, řekněme, v létě, pozdní jaro, léto dostali do normálního života," dodal hejtman Petr Kulhánek. 

Kraj aktuální řeší také situaci, kdy část správně zaregistrovaných seniorů nereguje na druhou, tzv. zvací sms. Ta obsahuje PIN2, sloužící k rezervaci konkrétního termínu a času ve vybraném očkovacím centru. 

"Určitě bych všechny vyzval, aby důsledně věnovali pozornost sms zprávám, které jim chodí, buď pacientům či příbuzným, kteří zadali svůj telefon, protože opravdu vidíme, že na tu výzvu k rezervaci termínu, zareaguje tak 60 % lidí. V zásadě je to tak, že platnost PIN2 je tři dny, pokud během té doby nevyužijí možnost rezervace, tak se dostávají tzv. před tu závoru. A zase musí čekat, až se znovu zvedne, znovu se uvolní volné termíny a znovu by jim to mělo vygenerovat PIN2. Je potřeba opravdu věnovat pozornost nejen tomu, že sms přijde, ale i tomu, jak zní, protože výzva zní - byl vám přidělen PIN kód 2 a uvolnily se pro vás možné rezervace, zarezervujte si termín," popsal uvolněný zastupitel pro zdravotnictvní Josef März.

Veškeré podrobné informace k očkování najdete na oficiálních stránkách Karlovarského kraje na adrese www.kr-karlovarsky.cz.

https://www.kr-karlovarsky.cz/covid-19/Stranky/ockovani_kvk.aspx


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy