Region: Nová brožura upozorňuje na online závislosti (TV Západ)

Žáci základních škol v regionu, pedagogové i rodiče budou mít od začátku školního roku 2020/2021 k dispozici novou příručku s názvem „Závislost na videohrách a finanční nástrahy, které videohry obsahují“. Publikaci připravil Odbor bezpečnosti a krizového řízení Krajského úřadu Karlovarského kraje.

dezinfekce

„Ne, že bychom již nevnímali uživatele návykových látek jako problematické, to vůbec ne. Nicméně s nástupem moderních technologií dochází k tomu, že na těchto technologiích vznikají závislosti. Je také pravdou, že vývojáři moderních technologií chtějí vydělat. Takže jsme se rozhodli dát dohromady tuto brožuru. Chtěli bychom nejen zmapovat oblast na látkových závislostí a on-line hraní, ale také dát dobrou radu – návod těm, kteří již počítačovému hraní třeba propadli či mají takového člověka ve svém okolí a aby věděli, jak z toho ven,“ popsala důvody k sepsání brožury vedoucí oddělení bezpečnosti a prevence Krajského úřadu Karlovarského kraje Šárka Benešová.

Třináctistránková publikace se podrobně věnuje nejen skrytým nástrahám videoher, ale také současné legislativě. 

„Dalo by se říci, že na našem oddělení Bezpečnosti a prevence pracují velmi mladí lidé, kteří právě vyrostli v době vývoje těchto moderních technologií a opravdu mají velkou zkušenost s online počítačovými hrami. A protože jsou samozřejmě i ve styku s mladou generací, která bohužel virtuální realitu velmi často považuje za tu reálnou, rozhodli jsme se, že by bylo dobré si říci, jaký je to problém. Co je asi to nejzásadnější v brožuře - bylo nejen zmapovat problematiku online hraní, ale upozornit na finanční nástrahy. To jsou tzv. mikrotransakce a loot boxy, nebo-li balíčky s herním vybavením, které si hráč kupuje za nemalé peníze. Zajímavé je, že do casina se dostanete až s dovršením věku dospělosti, kdežto online hru můžete hrát bez omezení a právě i stahovat loot box – balíček do hry za nemalé peníze. Jsou tam samozřejmě odkazy odkud jsme čerpali dané informace. Vůbec není problém, aby ten, kdo bude mít zájem se obrátil přímo na nás – na autora, který je zde uveden, na Krajského protidrogového koordinátora, bakaláře Jiřího Wimmera. Samozřejmě i klidně na mě, na vedoucí oddělení. Určitě bych potom doporučila obrátit se na organizaci, která pracuje v Karlovarském kraji, a to je organizace Světlo – Kadaň, která se zabývá online hraním a gamblerstvím,“ dodala Benešová.

Metodický dokument najdou zájemci také na krajském informačním portálu. Odkaz sdílíme v textové části reportáže.

Odkaz: http://www.kr-karlovarsky.cz/krajsky-urad/cinnosti/Stranky/kriz-situace/seznam/drogy_zavislosti.aspx 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy