Region: Neodkládejte léčbu v lázních, jsou bezpečné (TV Západ)

Lázeňský sektor byl tvrdě zasažen dopady nákazy covid-19. V Karlovarském kraji, jehož značná část ekonomiky je na cestovním ruchu a lázeňství postavena, se potýká s úbytkem lázeňských hostů. Na konci srpna zjištěné ohnisko nákazy ve Františkových Lázních poškodilo obraz a dodnes musí město vyvracet řadu omylů a zkreslení situace. Současná stav je podle vyjádření města i provozovatelů pod kontrolou a pro návštěvníky zcela bezpečná.

dezinfekce

„Opatření, která jsme přijali na začátku září, tak evidentně podle informací Krajské hygienické stanice fungují. Ve městě jsme za posledních 14 dní snížili výskyt covidu na polovinu. Což je oproti ostatním číslům v České republice malý zázrak. Co se týká sledovaného klastru Františkovy Lázně, který je jako jediný v České republice takovým způsobem monitorován, tak čísla jsou dost nesrovnatelná s jinými, protože kdyby byl klastr Lipno či klastr Máchovo jezero, tak to možná vypadá jinak, ale ten se naprosto zklidnil a dnes se jedná o jednotky případů, které od nás odjíždějí či mají souvislost s Františkovými Lázněmi, co se týká nákazy Covid. Ten dovětek „mají souvislost“ s Františkovými Lázněmi je velmi důležitý, protože to neznamená, že se zde nakazili. Do Františkových Lázní také mohli přijet nakaženi či zde absolvovali nějaký výlet nebo restauraci, noční klub anebo cokoliv jiného. Je to složité vysvětlovat, že to není v souvislosti s lázeňskými domy, protože to jsou zdravotnická zařízení - po celé léto měly nařízené roušky vevnitř atd. My jsme opatření ještě na začátku září zpřísnili s Krajskou hygienickou stanicí, aby nedocházelo k nuancím, k výkladům, že hospitalizovaný pacient nemusí mít roušku tak, jak to bylo vydáno Ministerstvem zdravotnictví. I hospitalizovaný pacient, tzn. pacient na křížek, byl již zařazen do povinnosti. Tyto věci jsme vyřešili na začátku září. Myslím si, že momentálně, nyní na začátku října, je situace kompletně stabilizovaná,“ vysvětlil starosta Františkových Lázní Jan Kuchař. 

Lázeňské domy jsou bezpečné nejen pro klienty, ale chránit se musí také personál. Hosté i zaměstnanci mají čipy pro vstup do zařízení a před nástupem projdou prohlídkou spojenou s měřením teploty. 

„Jelikož jsme zařízení následné lůžkové péče, mají zaměstnanci podmínky stále stejné. Ráno, když přijdou do práce, provádíme tzv. ranní filtr zaměstnanců – změříme teplotu a zjišťujeme, zda někdo nemá nějaké příznaky, pokud by měl, posíláme ho domů a nemůže nastoupit do zaměstnání. Po celou dobu výkonu své práce nosí zaměstnanci roušku. Využíváme také toho, že dezinfikujeme průběžně pracoviště, v nočních hodinách i ultrafialovými lampami,“ přiblížil fungování v lázeňských zařízeních generální ředitel společnosti Lázně Františkovy Lázně a.s. Josef Ciglanský. 

V lázeňských domech jsou také generátory ozónu a místa s desinfekcí. Ve spojení s čistým prostředím ve městě a racionálním chováním mimo lázeňská zařízení je proto vhodné neodkládat léčbu a do lázní přijet. 

„Je jednoznačné, že Františkovy Lázně nabízejí obrovský prostor, co se týká parků a lesoparků. Dá se říci, že udržujeme 300 hektarů, kde se dá projít a užít si nějaké relaxace. Naprosto Františkovy Lázně doporučuji a nebál bych se je doporučit ani svým příbuzným, ani svým babičkám,“ dodal starosta Kuchař. 

V celém kraji pak je možné využít nejen státní lázeňské vouchery, ale také krajský finanční dar na ubytování. 

„Karlovarský kraj se rozhodl pomoci poskytovatelům ubytování a lázeňských služeb u nás v kraji. Zřídil pomoc těm, kteří se rozhodnou zde strávit dovolenou či lázeňský pobyt a mohou si zažádat o dar v hodnotě 300 korun na noc. Máme k tomu zřízenu i webovou stránku. Mělo by to pomoci našim ubytovatelům a poskytovatelům lázeňské péče s vykrytím zimní sezóny a přilákáním dalších hostů. Takže, kdo uvažujete o dovolené v Karlovarském kraji, tak se určitě podívejte na naši webovou stránku a využijte této možnosti,“ přiblížil Vojtěch Franta, uvolněný člen zastupitelstva Karlovarského kraje pro oblast lázeňství a cestovního ruchu.

Podrobnosti k finančním darům Karlovarského kraje najdete na specializované stránce: http://ubytovanikarlovarskykraj.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy