Region: Na transformaci chce kraj získat miliardy z dotací (TV Západ)

Přípravy projektů Karlovarského kraje, které mohou získat dotace z Fondu spravedlivé transformace (Just Transition Fund) Evropské unie, pokračují. Zpracování projektových studií je dalším krokem k realizaci záměrů za desítky miliard korun, které mají pomoci regionu s transformací spojenou s postupným ukončováním těžby a zpracováním hnědého uhlí.

dezinfekce

„My jsme se včera dohodli v Radě, že byla informace, jak vypadá Just Transition Fund s tím, že Karlovarský kraj odeslal 10 projektových fiší, kde je zhruba 80 projektů za asi 37 miliard. Včerejší materiál v Radě popisoval situaci. Dvě studie proveditelnosti nám zpracovává externí firma, kterou jsme vybrali na administraci celé této záležitosti. Dalších osm projektových fiší budeme soutěžit, kam jsme dali částku 4,8 milionu korun. Tzn., že nyní hrajeme o čas. Potřebujeme studie proveditelnosti pro všech deset projektových fiší, kde je, jak jsem již říkal, zhruba 80 projektů ze 37 miliard korun,“ popsal podrobnosti hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis. 

Projektová fiše, čili projektový návrh, je dokument obsahující souhrnné informace o určitém zamýšleném projektu. Klíčové jsou termíny, dokdy budou jednotlivé projekty zpracovány. Z vyjádření ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové během nedávné návštěvy Karlovarského kraje, je zmíněný Just Transition Fund určen pro tři kraje – moravskoslezský, ústecký a karlovarský. A jde také o to, jak jednotlivé kraje budou mít připravené projekty. 

„Jedna projektová fiše se týká rekultivovaných ploch po těžbě uhlí a druhá fiše se týká oběhového hospodářství, tzn. odpady, které bychom chtěli řešit systematicky celokrajsky,“ přiblížil Kubis. 

Karlovarský kraj by mohl získat z Fondu spravedlivé transformace 10 až 15 miliard korun. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy