Region: Lidé si připomněli 17. listopad (TV Západ)

Letošní oslavy státního svátku Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva se musely kvůli vládním nařízením obejít bez doprovodných programů. Omezení vyplývající z nouzového stavu kvůli epidemii covidu19 tak přinutily pořadatele vzpomínkových akcí k nejrůznějším způsobům, jak dostát nařízením a zároveň oslovit veřejnost.

dezinfekce

V Karlových Varech si, kromě oficiálních představitelů města, připomněli události roku 1989 a 1939 také pořadatelé ze spolku Milion chvilek Karlovarsko akcí Světlo svobody. Na svém facebookovém profilu vyzvali veřejnost, aby přišla, při dodržení všech potřebných opatření, rozsvítit světlo svobody k obelisku před Hlavní poštou. Mezi 17. a 18. hodinou tak lidé přicházeli se svíčkami a květinami. O pár metrů výše na třídě T.G.Masaryka u vchodu do kina se nachází další tradiční vzpomínkové místo. I to se postupně zaplnilo svíčkami, květinami a vzkazy od příchozích. Lidé u pietních míst utvářeli malé skupinky, kde debatovali nad současnou situací. 

V Sokolově se připomínky 17. listopadu ujal Městský dům kultury, který se připojil k celonárodní akci a  uspořádal live stream z balkónu Hornického domu. V podání Lucie Večeřové zazněla 11 minut po sedmnácté hodině Modlitba pro Martu a poté i státní hymna ČR. Městský dům kultury, který pořadatelé nechali nasvítit v barvách trikolóry se tak zařadil mezi mnoho míst v celé ČR, na kterých tento svátek připomněli lidé společně ve stejnou chvíli. 

V Chebu se konala Komorní oslava svobody a demokracie na piazzettě Vlasty Chramostové před Západočeským divadlem. 

K připomínkám 17. listopadu se připojilo také chebské Komunitní osvětové společenství – KOSAS, které vyzvalo příznivce o vizuální šíření hlavní společné myšlenky, a to že „Svoboda není samozřejmost“.

„My jsme výzvu pustili do světa již v říjnu. Lidé měli možnost, a fotky chodí ještě teď, další fotky přišly i 20. listopadu. Moc nás potěšilo, že zájem projevila i média. Dělali jsme živý vstup v České televizi přímo z lavičky Václava Havla – tak to je pro nás veliká věc,“ uvedla členka společenství Lucie Poláková. 

Připomínku výročí 17. listopadu chtěli členové spolku kvůli platným opatřením udělat komorní a zároveň zapojit co nejvíce lidí na dálku pro společnou věc. 

„My jsme udělali výzvu, kterou jsme poslali napříč Karlovarským krajem – vyfoťte se s nápisem „Svoboda není samozřejmost“ na nějakém hodně vizuálním místě pro to město, obec či pro kout, kde žijete, pošlete nám fotky a my z toho uděláme nějakou velkou koláž a galerii, abychom neporušili žádná bezpečnostní opatření. Hledali jsem způsob, kdy se můžete nějak osobně zapojit, ale zároveň neohrožujete ostatní,“ vysvětlila Poláková. 

A odezva byla velmi slušná, sešly se snímky z desítek míst. 

„Dnes jsem zrovna dělala statistiku jednotlivých lidí, kteří mají konkrétní jména. Je jich 164. To je neuvěřitelné. Hodně nám ale pomohly spřátelené neziskové organizace – např. Švihák v Mariánských Lázních, St. Joachim z Jáchymova, ProTebe Live Galerie, která ozdobila celý Chebský most. Byli to ale i jednotlivci, hodně třeba studenti z Vyšší odborné školy, dobrovolníci. Je to úplně neuvěřitelné,“ neskrývala překvapení nad zapojením veřejnosti Poláková. 

Společenství KOSAS o sobě dává hodně vědět a i přes složitost organizování čehokoliv v této době, přichází s řadou nápadů. 

„Nepřeje, nepřeje, ale nám to nějak vychází. Nedávno jsme dělali pečení, které bylo tedy neveřejné. Pečení jsme dělali v obecní peci pro první linii, protože máme dvě dobrovolnické skupiny. Jednu v Chebu a jednu v Sokolově. Tam se sdružují lidé, kteří vozí doma vyrobené produkty, dobroty a energii zdravotníkům. Je to takové symbolické poděkování za to, jak to zvládají. Ještě jsme udělali Komenského výstavu. Protože 15. listopadu bylo výročí – 350 let Jana Ámose Komenského. Nenašli jsme lepší způsob, jak Komenského přiblížit veřejnosti právě v lockdownu než, že jsme nechali vytisknout velikánské bannery a požádali jsme lidi z projektu Komenský 2020 a oni nám dali k dispozici grafiku, je tam celá timeline, klíčové okamžiky ze života Komenského. Nyní chystáme ve spolupráci se Západočeským divadlem v Chebu sérii několika seriálů, kdy bude Komenský procházet různými místy Chebu a bude ukazovat příklady dobré praxe a veřejnost vyzývat: Pojďte také udělat nějaké dobré činy,“ vyzvala Poláková. 

Činnost spolku, který sídlí v chebském Špalíčku i bohatou obrazovou galerii můžete sledovat na webových stránkách www.kosas.cz nebo facebookovém profilu. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy