Region: Kraj hospodařil s přebytkem 350 milionů (TV Západ)

Hospodaření Karlovarského kraje za rok 2019 skončilo s přebytkem 350 milionů korun, byť rozpočet byl plánovaný jako schodkový ve výši 220 milionů. Stav účtů Karlovarského kraje činil k 31. prosinci 2019 1,7 miliardy korun. Po odečtení vázaných prostředků by mělo zbýt volných okolo 0,5 miliardy.

dezinfekce

„Tím, že Karlovarský kraj má našetřeno tolik finančních prostředků, a ta finanční kondice je tak dobrá, tak jsme např. v minulém roce uzavřeli dva termínované vklady na zhruba 250 milionů korun. Pak tím, že máme našetřené peníze, tak si je převádíme na běžných účtech u různých bankovních úřadů podle úrokových sazeb, a kdybych srovnala rok 2018 a rok 2019, tak v roce 2018 jsme na úrocích obdrželi 4 miliony korun a za minulý rok jsme na úrocích obdrželi 12 milionů korun. Takže díky tomu, že máme finanční prostředky k dispozici, tak je můžeme úročit a tím nám zůstávají samozřejmě finanční prostředky na účtech. Já bych to třeba převedla, že díky tomu budeme mít např. zaplacenou olympiádu. Je to velmi příjemné, že tím, že máme našetřeno, tak i takhle dobře úročíme. Máme samozřejmě i rezervy, pokud by přišla nějaká nenadálá situace, která se vždy může stát. Víte sami – keramická škola nebo další věci, které přijdou, tak ten kraj potřebuje mít vždy nějakou finanční rezervu,“ popsala náměstkyně hejtmana Jana Mračková Vildumetzová. 

Volné prostředky kraj soustřeďuje do tzv. Fondu budoucnosti. 

„Z těch volných finančních prostředků vždy dáváme peníze do Fondu budoucnosti, abychom měli finanční prostředky na předfinancování projektů. To děláme každý rok. A i právě minulý rok jsme zaplatili velkou částku úvěru, který tady byl ještě před lety uzavřen, a to právě proto, abychom nemuseli platit úroky, které tam byly nastavené. Takže i v letošním roce s tím počítáme, protože tam je ještě nějaký nedoplatek z minulých let, bylo to na centrální příjem. Musím znovu zdůraznit, že tím, že se stále potýkáme s ROPem Severozápad, musíme platit tu plošnou korekci, tak dnes patříme ke krajům, který je nejméně zadlužený v celé České republice. Podle poslední analýzy, kterou jsem viděla, tak jsme asi na třetím místě,“ dodala náměstkyně. 

Po závěrečném účtu a účetní uzávěrce za rok 2019 bude vedení kraje a krajské zastupitelstvo řešit, do kterých prioritních akcí peníze vloží a jakou část vloží do Fondu budoucnosti. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy