Region: KKN reaguje na rostoucí počty nákazy covid-19 (TV Západ)

V karlovarské krajské nemocnici jsou pozastaveny operace od středy 14. října. V chebské části ještě o 14 dní dříve. Lékaři odoperovali jen objednané pacienty onkologie a dětského oddělení. Ze šesti operačních sálů jsou využívány nyní pouze tři, a to na akutní zákroky a sekce porodnice.

dezinfekce

„Co se týká karlovarské krajské nemocnice, tak nejsou limity technické, ale jsou především personální. Tzn., že většina opatření, která jsme přijali, se týká personální oblasti. V první řadě jde o zastavení plánovaných výkonů, kdy anesteziologický personál, který je na operačních sálech, dnes vypomáhá na OARIM (Oddělení anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny) a případně na jednotkách intenzivní péče, kde se starají o covidové pacienty. Samozřejmě s tím se omezil i provoz operačních sálů. Nicméně v tuto chvíli stále zachováváme intenzivní péči. Co se jinak týká oddělení, tak je i zde určitá personální restrukturalizace, kdy jsme požádali jednotlivá oddělení, aby vyčlenila lékaře a sestry, kteří mohou být v případě potřeby použiti při péči o covidové pacienty. Zároveň v tuto chvíli se snažíme uvolnit některé kapacity, např. v Karlových Varech jde o kožní oddělení, kde bychom lůžka chtěli použít právě pro hospitalizaci pacientů s covid. Požádali jsme také o mediky. Ti by nám pomohli především, co se týká tzv. třídění pacientů – triáže, kdy v podstatě by zde opět vyrostly vstupní stany, kde by se určovalo, zda pacienti potřebují nezbytnou péči. Běžně se např. setkáváme s tím, že jeden pacient přijde v doprovodu dalších tří osob a tak jim vysvětlit, že není vhodné, aby v tuto dobu vstupovali do nemocnice v tak velkém počtu apod. Zároveň jsme požádali i střední zdravotnické školy o pomoc, kdy bychom studenty posledních ročníků mohli použít např. pro základní zdravotnickou dokumentaci, kdy je např. potřeba vypsat do formulářů jméno, příjmení pacienta a takové ty běžné úkony. Což by samozřejmě ulehčilo kvalifikovanému zdravotnickému personálu,“ popsal některá z opatření mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký. 

Kapacita nemocnice pro léčení lidí s covidem se postupně naplňuje, a tak jsou v záloze další postupy. 

„Co se týká urgentní péče, tak tam opravdu přibývá pacientů a blížíme se k situaci, kdy by mohlo dojít k naplnění kapacity. Samozřejmě pokud by k ní došlo, budeme se snažit ve spolupráci s ostatními zdravotnickými zařízeními najít umístění pro takové pacienty. U těch, kteří nevyžadují urgentní péči, je situace trochu jednodušší. V zásadě na covidové lůžko pro takové pacienty můžeme přeměnit víceméně, kteroukoliv postel v naší nemocnici, to samé v Chebu. Řekl bych, že tam problém asi není. Pokud bychom se dostali do úplně krizového stavu, tak pro tyto pacienty jsme schopni vyčlenit 150 až 200 lůžek, ale bude to samozřejmě na úkor péče, která není urgentní. Samozřejmě ta urgentní medicína musí jet dál bez ohledu na to, co se bude dít ohledně covidu,“ dodal Podracký. 

Kvůli nedostatku personálu musela Karlovarská krajská nemocnice přistoupit k tomu, že zakazuje čerpání dovolené zdravotníkům na dobu delší než dva dny. Povolují se pouze jednodenní, maximálně dvoudenní dovolené na vyřízení osobních věcí. K 14. říjnu zemřelo od začátku září v chebské části 16 a v karlovarské 14 pacientů s covidem. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 20.10.2020 09:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy