Ostrov: Titul nejhezčí kroniky kraje obhájila ta chebská (TV Západ)

Ve výstavním sále, Oranžerii Václava Havla, Městské knihovny v Ostrově nad Ohří se ve čtvrtek 8. prosince uskutečnil 14. ročník semináře kronikářů. Jeho součástí bylo vyhlášení tradiční soutěže "O nejlepší kroniku Karlovarského kraje" za rok 2021.

dezinfekce

Výsadní právo kronik města jako výsledek nejen časově náročné práce kronikářů ocenil i Karlovarský kraj prostřednictvím radní pro oblast kultury a památkové péče Oľgy Halákové.

"Kronikář obecně je jmenován městem. Samozřejmě město má odpovědnost za tu kroniku, snaží se, ale musí najít toho člověka, který bude ochoten do toho vkládat hodně času a hodně své invence, aby zaznamenal život v současnosti, protože to přenášíme do budoucna a ty generace další, které to budou číst případně, tak budou posuzovat náš život podle toho. Takže to je velmi významná funkce kronikáře a to na obou stranách, jak na straně města je ta velká odpovědnost, tak na straně toho kronikáře. Jinak obecně, kronikáři se velmi těžko hledají, protože pokud to někdo vezme vážně, tak fakt by měl být na všech těch významných událostech, setkání v tom městě, a to je náročné na čas. Ně každý si to může dovolit a pak tedy následuje ten samotný záznam," popsala činnost kronikářů Haláková. 

Z přihlášených kronik byly oceněny tři nejlepší. Třetí místo za kroniku obce Dasnice na Sokolovsku získala kronikářka Radka Popovičová. Druhou nejhezčí kroniku má podle odborné poroty Andělská hora. O její vedení se stará paní Jana Valvodová. Vítězem se, podobně jako v loňském roce, stal mnohonásobný vítěz soutěže chebský kronikář Jindřich Josef Turek. O své poznatky a rady se rád podělil nejen s ostatními kolegy a návštěvníky akce, ale podle svých slov v uplynulém roce také například s většinou chebských školáků v rámci tématických akcí. Kromě obsahové stránky kroniky ocenila porota především bohatou obrazovou část s mimořádně pečlivými detaily, tvořenou výhradně technikou akvarelu. 

V přestávce semináře bylo také možné prohlédnout vystavené kroniky včetně té fotografické, kterou přivezla na ukázku paní Haláková. 

"Chtěla jsem inspirovat ty přítomné kronikáře k tomu, že to tímto nekončí, že vlastně je možné to zaznamenávat i jiným způsobem ten život, vyčlenit si z toho něco, co považujeme za velmi důležité. A já jsem považovala za velmi důležité vznik partnerství mezi městy Bečov nad Teplou a Florennes, kde byl vyroben Relikviář sv. Maura, a který nás spojuje. Dvě evropská města, vzdálená od sebe 1000 kilometrů a najednou se zjistilo, že máme toho mnoho společného. Že máme společné postavy těch rodů šlechtických, které žili předtím tam, a pak se přestěhovaly do Bečova a přinesly sebou tu kulturu - mnoho předmětů, vybavení zámku a mimo jiné i Relikviář sv. Maura," přiblížila Haláková. 

Jako starostka Bečova nad Teplou začala pořizovat fotodokumentaci vývoje partnerství s belgickým městem Florennes. V příštím roce spolupráce oslaví kulaté výročí 10 let a má tak k dispozici obrazově zajímavou tématickou fotokroniku významných událostí. 

S vítězem soutěže, chebským kronikářem Jindřichem Josefem Turkem, připravujeme rozhovor na téma kronik, kde bude možné spatřit další krásné stránky tohoto mimořádného díla.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy