Odrava: Lávka v Mostově potřebuje komplexní opravu (TV Západ)

Využívaná lávka pro pěší přes Ohři v Mostově na Chebsku. Kraj lávku v havarijním stavu převzal do svého majetku od obce Odrava zhruba před pěti lety s tím, že jí opraví, případně postaví novou.

dezinfekce

"Nějaké údržbářské práce se na té lávce udělaly, zprovoznila se, je funkční. Nicméně už doznala značných změn a je potřeba ji zrekonstruovat komplexně. Je dotační titul, který by se na to dal použít. To je dotační titul ze Státního fondu dopravní infrastruktury, nicméně podmínkou tohoto dotačního titulu je, že si mohou žádat pouze obce. Takže jednáme s obcí Odrava, zda by si ten most zase nevzala zpátky do svého majetku, což logicky odmítá, protože nemá záruku, že si zase tenhle opravený most Kraj vezme zpátky. Takže byli jsme pověřeni, já a pan hejtman, radou Karlovarského kraje, abychom pokračovali v těch jednáních, případně hledali nějaký zajímavý kompromis. Pokud by k němu nedošlo, tak oprava té lávky je v tuto chvíli odhadnuta na nějakých 17,5 milionu korun, které by tedy případně musel dát Kraj ze svého rozpočtu. Rádi bychom pochopitelně, aby to šlo z dotace, takže budeme hledat co největší cesty k obci Odrava, abychom ten projekt případně zrealizovali společnými silami," vysvětlil situaci neuvolněný zastupitel Karlovarského kraje Jan Bureš. 

Kraj se k lávce hlásí i z důvodu její strategické polohy. 

"Mostek my vnímáme všichni, že je to primárně mostek určený pro cyklisty na cyklostezce Ohře, tzn. mostek, který je více krajského významu, než místního významu, takže hlásíme se k tomu, že by ten mostek měl asi Kraj vlastnit a měl ho Kraj udržovat, ale v tuto chvíli není nikde jinde vhodný dotační titul, který by umožňoval Kraji čerpat finanční prostředky," dodal Bureš. 

Dotace na opravu mostovské lávky by mohla být až 80% z uznatelných nákladů. Mostek je zatím funkční a podle odborníků vydrží další dvě sezóny, ale pak bude potřeba generální oprava. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy