Nejdek: Rekonstrukce zařízení Matyáš byla zahájena (TV Západ)

Ve středu 2. listopadu byla v Nejdku na Karlovarsku po dlouhých letech očekávání zahájena realizace projektu „Humanizace sociální služby Domova se zvláštním režimem „MATYÁŠ“ v Nejdku“. Pod tímto názvem se skrývá v první etapě rekonstrukce a rozšíření pavilonu C, kde budou po dokončení k dispozici jednolůžkové a dvoulůžkové pokoje.

dezinfekce

Zároveň bude opraven spojovací trakt do zbylých dvou pavilonů.

"Rekonstrukce je rozdělena na dvě etapy. Ta první, která právě začíná, bude stát 210 milionů korun. Je to více, než jsme původně předpokládali, zhruba o nějakých 60 – 70 milionů více, ale je to otázka obrázku současného trhu. Ta druhá etapa je rozpočtovaná na 240 milionů korun. Tzn. v součtu 450, přičemž na tu první etapu už máme schválenou dotaci 52 milionů korun a na tu druhou přislíbenou, zatím avizovanou, ve výši 80 milionů korun, takže přeci jen nám to rozpočtově trošku ulehčí," uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Dlouho odkládaná rekonstrukce není sice pro vedení a pracovníky zařízení tím vysněným projektem zvaným Slunečnice, který předpokládal výstavbu zcela nového zařízení na zelené louce, ale rozhodnutí muselo padnout. 

"My jsme přišli k tomu, že se tu řešily dvě varianty řešení jak zrekonstruovat, případně jak se postarat o klienty tohoto zařízení, Domova se zvláštním režimem. To jsou všechno lidé s vysokou mírou podpory. Takže my jsme přišli v době, kdy nejvíce připravená a nejvíce rozmyšlená byla varianta rekonstrukce. Proto jdeme cestou rekonstrukce, protože jsme zvážili všechny možné aspekty toho. Kdybychom se rozhodovali pro cestu stavby nového objektu někde jinde, hledání pozemku, k té druhé variantě, té tzv. Kytce zvažované, tak jsme měli pouze studii, tak to by mohlo vést v důsledku k tomu, že bychom opět posunuli rozhodování a řešení té situace tady o další roky. A to už jsme si nemohli dovolit, vzhledem k nevyhovujícímu stavu. Ta situace tady se řeší více než 11 let. Bylo nutné se prostě rozhodnout," doplnil radní pro oblast sociálních věcí Robert Pisár. 

Kraj by také budováním nového zařízení přišel o možnost čerpání dotací na rekonstrukci. 

"Matyáš je pořád uvnitř ubytovnou s chodbou, kde se ani nevytočíte s lůžkem. Polovina klientely je imobilní nebo špatně chodící. Čili potřebujeme větší pokoje, větší klubovny, větší zázemí pro klienty, ale hlavně rozšíření chodeb, a to je právě to, proč se vlastně rozšiřujeme půdorysně směrem k parkovišti," popsala ředitelka zařízení Zuzana Blažková.  

Nejen klienti se dočkají důstojného ubytování, ale i zázemí pro personál se vylepší. 

"Nové gastro, nová prádelna, další výtahy, další terasa, nový exteriér," vyjmenovala Blažková. 

Z původních 105 lůžek má dnes zařízení sníženou kapacitu pro 72 klientů, po rekonstrukci zde najde domov 84 lidí vyžadujících zvláštní péči. Rekonstrukční práce na 1. etapě, které budou probíhat za provozu, by měly být hotové do 12 měsíců. Druhá navazující etapa má termín dokončení březen roku 2025.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy