Mariánské Lázně: Festival jablek doprovodila Dobrota (TV Západ)

Mariánskolázeňská kolonáda hostila v neděli 10. října další 9. ročník Lázeňského festivalu jablek. Kromě představení a soutěž desítek odrůd se uskutečnila anketa o nejlepší štrúdl, které doplnily kvízy pro děti, malování za hudebního doprovodu regionálních kapel. Akce se konala po dvou letech, kdy v loňském roce její pořádání překazil covid.

dezinfekce

"Pamatoval jsem si správně, že měl být desátý, ale v loňském roce zrovna Festival jablek padl za oběť Covidu. Jinak naprostá většina festivalů v Mariánských Lázních, kterých je celá řada, v loňském roce byla, ale tento ne. Je to jeden z těch starších festivalů. Nyní, jak již bylo řečeno, 9. ročník. Nedá se tedy samozřejmě měřit se Chopinovým festivalem. Během léta se v Mariánských Lázních nově pořádá také např. Festival jídla či Festival vína. I ty se určitě stanou stálicí. Zatím se ale s Festivalem jablek, co do počtu repríz, nemohou rovnat," popsal starosta Mariánských Lázní Martin Kalina.

Spolupořadatelem oblíbeného festivalu byla kromě města Mariánské Lázně a Karlovarského kraje také Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Hlavním artiklem festivalu jsou jablka, ale objevují se i odrůdy hrušek. 

"Myslím si, že letošní rok byl z hlediska úrody úspěšný, co říkají kolegové. Málokdy asi uvidíte tak široké spektrum původních krajových odrůd, o kterých od začátku tento festival je. Je o záchraně starých krajových odrůd, které v krajině mizí. Ale oni tam do ní patří. Toto je jeden z pilířů, jak široké veřejnosti problém mizejících starých krajových odrůd připomenout," vysvětlil původní účel přehlídky Jindřich Horáček, ředitel regionálního pracoviště Správa chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. 

Odpoledne proběhla i slavnostní salva ostrostřelců ze Stříbra, která započala vyhlášení výsledků jednotlivých soutěží. Třetí místo obsadilo jablko odrůdy Melodie pana Jaroslava Krůčka z Hamrníků. A stejný pěstitel získal i pomyslné stříbro za odrůdu Rosanna. Vítězství s 38 hlasy připadlo jablku Ametyst paní Marty Nové z Úšovic. Své "želízko v ohni" by časem mohlo mít i přímo město Mariánské Lázně. 

"Na jablku je dobré to, že snáší i trošku nepříznivější podmínky, což my zde máme. To je skoro podhorské klima – v průměru přes 600 m nad mořem. Daří se nám ale taky. A já pevně doufám, že v horizontu dvou, tří let, by měl začít plodit i náš městský sad. A tak se možná dočkáme toho, že se i město, byť jako spolupořadatel, přihlásí do soutěže. Pevně věřím, že protekci mít žádnou nebudeme a bude se hodnotit objektivně," Kalina. 

V soutěži štrúdlů si třetí místo vybojovaly jablečné řezy s tvarohem a šlehačkou autora Martina Marka. Druhé skončily nepečené dortíčky Karly Šmejkalové. Vítězem soutěže o nejchutnější jablečný moučník se stal jablečný muffin Martina Voráčka, studenta zdejší Hotelové školy. Výrobek získal také cenu za kreativitu. 

Další částí festivalu byla dětská soutěž a také vyhlášení výsledků Dobroty Karlovarského kraje, ve které se představují regionální výrobci . 

„My jsme se před několika lety rozhodli, že budeme propagovat výrobky místních zemědělců, místních výrobců potravin. Máme zde spoustu šikovných lidí. Nejsme moc vnímáni jako zemědělský kraj jako např. Jižní či Střední Čechy, o Moravě ani nemluvím. A myslím si, že si zaslouží, aby jejich výrobky byly propagovány a aby vzešly ve větší povědomí lidí, že něco podobného zde vyrábíme a mohou si výrobky kupovat a využívat. Pomáháme jim i tím, že výrobky propagujeme na asi největší tuzemské výstavě zemědělství a zemědělské techniky Země živitelka. Musím říci, že náš stánek je tam vždy velmi úspěšný a možná i nejvíce obležený ze všech stánků, které vidím kolem nás,“ popsal uvolněný zastupitel Karlovarského kraje Karel Jakobec. 

V soutěži Dobrota se v kategorii Masné výrobky umístila na třetím místě Krůtí klobása se sýrem Romana Krčmy. Druhou příčku obsadila Krušnohorská pečeně stejného výrobce. Porota ohodnotila jako nejlepší Grilovací klobásku s čedarem a jalapeňos tradičního účastníka Josefa Pelanta. 

V kategorii Mléčné výrobky skončil na třetím místě Mazánek, tvarohový krém se smetanou ze Statku ZEOS, druhý pak Polotvrdý sýr Halloumi firmy Belina s.r.o. Jako nejlepší byl vybrán Sedlácký kozí sýr Marie Květoňové.

Mezi pekařskými a cukrářskými výrobky bodoval na třetím místě Chléb Boží Dar s vlákninou Karlovarské pekárny s.r.o. O příčku nad ním se umístily Smetanové matcha tyčinky – Low carb od firmy Classic style s.r.o. Vítězem se stal Boží Dort opět z Karlovarské pekárny.

V nabité kategorii Alkoholické a nealkoholické výrobky se prosadily dva pivovary - sokolovský Permon na třetím místě se svým dvanácti stupňovým Světlým ležákem a ostrovský Rudohor se svou čtrnáctkou RUPYA IPA a vítězným 12° Dukátem.

Z kategorie ovoce, zelenina, medy nebo čaje vybrala porota jako třetí nejzajímavější sypký kořenící přípravek Andělka Jitky Šimůnkové. Výše se dostal Med nektarový smíšený Michala Spurného a vítězný Med ze Včelařství M + M Miroslava Dima.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy