Kynšperk: Prázdninové akce pro děti přinesly zábavu i poučení (TV Západ)

Pracovníci Městského kulturního střediska a Městské knihovny v Kynšperku nad Ohří připravili prázdninový program pro místní děti. Nejrůznější aktivity se odehrávaly jak pod střechou, tak v přírodě a setkaly s velkým zájmem.

dezinfekce

„My jsme se rozhodli, že zpestříme dětem prázdniny prvních 14 dní v červenci a posledních 14 dní v srpnu. Začalo to nápadem, že jim dáme divadlo, malovat si mohou a různé výlety do přírody. Dále jsme pořádali přednášky, vaření či pečení. Vždy přišlo kolem 30 dětí. Všechny děti byly hodné a šikovné. Když byly akce s malováním, tak je ještě možnost, že se rodiče mohou přijít podívat do konce září do Městského kulturního střediska, jsou tam obrázky vystavené,“ popsala Štěpánka Hedrychová, pracovnice MKS pověřená jeho řízením. 

V pondělí 24. srpna se pak konala zajímavá akce s amatérským fotografem Petrem Korelusem. Děti poznávaly živočichy na fotografiích a dozvěděly se přitom řadu zajímavých informací.

„Je to spíše povídání a ukázka živé přírody, s čím se děti mohou setkat v naší oblasti Chebska, Karlovarska – Západočeského kraje,“ uvedl Korelus. 

Po úvodní části se šlo do terénu, kde si děti mohly prohlédnout techniku a pomůcky. 

„Něco z maskování, které používá fotograf přírody – fotostan, různé maskovací sítě, hejkala. Hejkal je maskovací oblek – kluci ho znají z akčních filmů. To jsou věci, které používají fotografové přírody. Člověk musí být v přírodě nenápadný,“ zdůraznil fotograf.

Vytrvalost a dobré maskování je důležitým předpokladem pořízení mimořádných snímků. Například zaznamenání lovu obratného Orlovce říčního.

„Orlovec se zde nevyskytuje běžně. Když už ho ale člověk objeví, tak on se v té oblasti většinou zdržuje. A ten lov, když člověk vypozoruje, tak se odehrává pořád ve stejné oblasti. Dokud tam jsou ryby, je tam čistá voda a voda neklesá, takže se dá. Jak ale říkám, je to loterie – Orlovec je oříšek,“ potvrdil Korelus. 

Ale řadu zajímavostí z fauny mají lidé ve svém blízkém okolí. 

„Oni lidé se mě kolikrát ptají, kde jsem to nafotil. Když jim řeknu, že to mají prakticky za humny, tak se strašně diví. Např. zde pískovny v okolí Kynšperka jsou konkrétně plné obojživelníků – vzácné rosničky či velmi vzácné Ropuchy krátkonohé,“ dodal fotograf. 

Děti během odpoledne obdržely také drobné dárečky a ti, co nejlépe poznávaly živočichy z fotografií, pak i velkoformátové snímky. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy