Kynšperk: Novým starostou města je Marek Matoušek (TV Západ)

Na poslední možný den, pondělí 24. října, bylo v Kynšperku nad Ohří svoláno ustavující zasedání Zastupitelstva města. V kinosále Městského kulturního střediska se za hojné účasti veřejnosti sešlo 15 nově zvolených zastupitelů, kteří v úvodu složili slib.

dezinfekce

Z volebních výsledků vyplynulo, že do Zastupitelstva města se dostali 4 zástupci Sdružení nezávislých kandidátů, 4 kandidáti za Hnutí ANO 2011, po dvou zástupcích pak měla RE-GENERACE, SPD a ODS. Jednoho zástupce pak získala ČSSD, a to dosavadního starostu Tomáše Svobodu. Pavel Benda, zvolený za ANO 2011 se ještě před jednáním vzdal mandátu a byl nahrazen dalším v pořadí, Bc. Milanem Paikrtem. 

Po místy vzrušených debatách nad postupy při hlasování byl zvolen devíti hlasy novým starostou Marek Matoušek, který se poté ujal řízení zasedání. Místostarostkou pak stejným počtem Jana Tomsová. Do členy rady města byli dále zvoleni: René Bolvari, Ing. Tomáš Svoboda a Mgr. Lenka Hrušková Bursová, MBA. 

A jaké budou první kroky nového starosty Kynšperka?

"To první určitě co udělám, tak se představím místním rozpočtovým organizacím města, pozvu je buď na radnici nebo přijdu k nim do škol a školek a společnosti Správa majetku, která nám spravuje a opečovává město, takže to bude standardní první kolečko a pak si samozřejmě začnu, jak se říká, přebírat město od předchozího starosty Tomáše Svobody," uvedl novopečený starosta Marek Matoušek. 

Vytvořená koalice má řadu podobných programových priorit a starosta chce využít především svou místní znalost. Jako velitel místních dobrovolných hasičů a rodák zná město i jeho okrajové části velmi dobře. 

"Proto vím, že dlouhodobě mimo Liboce, tak doopravdy tyto městské části byly podfinancovávany. Někde bylo uděláno hřiště, ale to byly doopravdy drobnosti, někde na veřejné osvětlení, ale doopravdy drobnosti. Takže teď je důležité se tam vrátit, tam potřebujeme udělat na Zlaté hřiště pro děti, protože se tam obměnila, je tam nová generace mladých lidí s dětmi, ti staří senioři odešli sem do pečovatelských služeb a do města se stáhli, takže to je třeba důležité, ale nejen tady to. Teď se začne stavět nový vodovod na Štědrou, kde doteď nemají vodu a jsme v roce 2022, takže to je základní článek nějaké hygieny. Takže to se povedlo, tam už projekt je. Teď už jen vybrat zhotovitele a už se bude stavět. A pak další a další, jako jsou Dvorečky, Kamenný Dvůr, takže všude je co dělat a nebude toho málo určitě," dodal Matoušek. 

Co může město zbrzdit ve větším investování je velké zdražení energií, které bude mít dopad i na jeho kasu. V ní odevzdává minulé vedení velký přebytek, ale všichni se shodují, že příští rok bude náročný jak pro občany, tak pro Kynšperk. 

"To město je doopravdy už zdravé, jak říkal pan předchozí starosta, tak je 85 milionů korun na kontě, z toho 40 milionů je půjčka na odkanalizování Dolních Pochlovic a na rekonstrukci předmostí dřevěné lávky. Takže tyto věci doběhnou, s těmi zásadně problém nebude s financemi, ale bude to rok úspor a hledání dalších možných prostředků," potvrdil nový starosta Kynšperka Marek Matoušek.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 02.11.2022 19:00
Video




4 +
 

Hlavní zprávy