Kynšperk: Město doplácí na svoz odpadu rekordní částky (TV Západ)

Systém svozu odpadu v Kynšperku nad Ohří se od nového roku částečně změnil. Město k tomu vedla situace, kdy především vlivem nedostatečného třídění, musí každoročně doplácet stále vyšší částky z městské kasy. Rozdíl mezi vybranými penězi narůstá do tak vysokých čísel, že by v blízké budoucnosti muselo přistoupit k drastickému zdražení pro občany. Připravuje se řada opatření ke zvýšení podílu vytříděného odpadu.

dezinfekce

"Víme všichni moc dobře, že ukládání komunálního odpadu na skládky je čím dál tím dražší. Nemluvím již o tom, že do budoucna bude zákaz ukládat veškerý komunální odpad do země. Takže se soustředíme na třídění. Bohužel v našem městě je velký problém v tom, že naše poplatky absolutně nestačí na zaplacení veškerého svozu komunálního odpadu. Snažili jsme se to lidem vysvětlit, vyšel obsáhlý článek ve Zpravodaji, kde jsme to podrobně rozebrali. V současné době je sazba za odvoz komunálního odpadu 700 korun na osobu a rok. To znamená, že na základě toho, když se podíváme do grafiky, do tabulky – tak sice vybereme zhruba 3 miliony korun, ale veškerá likvidace jak komunálního, tak tříděného odpadu, nás zhruba vyjde jednou tolik - na 6 milionů korun," uvedl starosta Kynšperka Tomáš Svoboda. 

Za posledních deset let činí rozdíl více než deset milionů korun. A výhled na letošní rok ukazuje, že by mohlo dojít k rekordnímu nárůstu o další 4 miliony. 

"To znamená, že když si to spočítáte a převedete na to, co bychom mohli udělat, protože pravidelně každý rok děláme plán investic, tak na základě tohoto bychom mohli udělat min. jednu až dvě ulice a mohla by se udělat kompletně rekonstrukce nějaké budovy. Mohli bychom za to vybudovat min. 7 – 8 městských bytů apod. A to jsou peníze, které právě zaplatíme za občany a de facto je vyhodíme na skládku," posteskl si Svoboda. 

Město dosud vyváželo komunální odpady 2x týdně, nyní se frekvence snížila na týdenní svoz. Tak jak je tomu ve většině jiných měst. Aby se u popelnicových hnízd nevršily odpadky kvůli plným nádobám na smíšený odpad, ale musí veřejnost mnohem více třídit.  

"Tříděný odpad jde přes tzv. společnost EKOKOM, která nám dělá statistiku. My jsme si ji nevymysleli, dělá ji tato společnost. Na základě toho nám dělá každý půl rok vyhodnocení a podle toho, co vytřídíme, dostaneme zpětně nějakou finanční částku. Když si to hodíte do grafu, tak zjistíme, bohužel je to nepopulární, ale nicméně zjistili jsme, že naši občané třídí zhruba 9 procent z celkového množství vyprodukovaného odpadu. Tzn., že v současné době jsme úplně na chvostu všech měst České republiky. Kynšperk je na tom jeden z nejhůř, který třídí. Ostatní města jsou již zhruba na 20 – 35 procentech, my jsme bohužel na 9 procentech," přiblížil starosta hlavní potíž v problematice odpadů ve městě. 

Město proto začalo intenzivně pracovat na zlepšení povědomí veřejnosti o třídění. Počet míst i nádob je podle vedení města nadstandardní, chce to jen začít lépe a správně třídit. 

"Máme udělanou i tzv. mapku, kde skutečně, když si ji rozkliknete, tak máte přesně rozmístění popelnic, druh popelnic a co, do jaké popelnice patří, apod. Zde se občané mohou seznámit, když neví, kde mají vyhazovat jak komunální, tak samozřejmě tříděný odpad. Mohou si zjistit, kde u svého bydliště mají tu nejbližší možnost ten odpad zlikvidovat," dodal starosta Tomáš Svoboda. 

Podrobné informace najdete v březnovém čísle zpravodaje na stránkách www.kynsperk.cz. Město také v brzké době zveřejní mapu stanovišť nádob na tříděný odpad. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy