Kraslice: Na koncertě pro podporu AMATI zahrál Václav Hudeček (TV Západ)

Spolek přátel města Kraslice uspořádal v pátek 4. září s podporou Městského kulturního centra a Základní umělecké školy u příležitosti 650. výročí povýšení na město Koncert pro AMATI. Místní slavná firma, která ještě v 90. letech zaměstnávala až 1200 lidí, se dnes potácí nad propastí s posledními 60 zaměstnanci.

dezinfekce

I přes konkurs, vyhlášený v loňském roce, ale firma funguje a celé město doufá, že se podaří najít nového majitele či investora, který by vzkřísil tohoto světoznámého výrobce žesťových a dřevěných dechových hudebních nástrojů. Během slavnostního večera, kterým provázel Jiří Vejvoda, se nejprve představili žáci zdejší ZUŠky. 

„Pochopitelně, že využívají výhradně nástroje výroby firmy AMATI, která je naším dobrým podporovatelem, protože jim může nabídnout jakýkoliv nástroj, celý sortiment, AMATI nás krásně zásobovalo. Musím říci, že nástroje jsou skutečně velmi dobré a špičkové kvality – i ty školní. My jsme to udělali jako podporu a připomínku firmy AMATI, protože AMATI byla dlouhá léta živitelkou tohoto města, světoznámá firma. Kamkoliv přijedu, tak se na AMATI vždycky všichni ptají. A já říkám, nezoufejte, AMATI žije a žít bude. Proto jsme také udělali tento benefiční koncert. Chtěli jsme, když zde hraje pan Hudeček na housle, tak aby zazněly alespoň dva smyčcové nástroje, ale gró toho bylo také zahrát na jejich nástroje a malé děti. Jak jim to šlo, jste mohli posoudit, že není problém na ty nástroje hrát – i ten malý chlapeček, šestiletý, zahrál krásně,“ uvedl ředitel Základní umělecké školy František Stůj. 

Spolu se světoznámým houslovým virtuózem Václavem Hudečkem vystoupila i Štěpánka Andělová na hoboj za klavírního doprovodu Lukáše Klánského. 

Zcela zaplněný sál ukázal, že osud AMATI není místním lhostejný. 

„Byl jsme velice příjemně překvapen s jakou odezvou se tato akce - celkem ojedinělá, setkala, protože všichni se mi zdá, jsou takoví skeptičtí. Nemusí ale být, blýská se na lepší časy. Nebudu to rozebírat, protože zase nejsem manažer AMATI, ale těšili se na to a sám jste viděl ten ohlas. Až se půjdu rozloučit s panem Hudečkem, tak jsem zvědav, protože on sám je velice nadšený. Jak jsem říkal v úvodu, mě se kraslické publikum neskutečně líbí. Tady opravdu ta hudba žije a má to každý až do morku kostí. Když děláme akci, všichni přijdou. Vůbec jsme se nemuseli bát, že bude poloprázdný sál, takže jsme rádi,“ poděkoval návštěvníkům Stůj. 

Po skončení akce si lidé mohli prohlédnout tabuli se jmény zaměstnanců firmy AMATI. 

„Pracovali jsme na tom tak, že jsme si došli na osobní oddělení – personální a všechny seznamy, které byly k dispozici od roku 1945, tuším je to, tak ty jsme tam dali podle abecedy. Všichni, kteří jsou zde a četli si to, tak jsou spokojeni, protože se tam každý našel,“ dodal Stůj. 

V předsálí pak proběhla výstava sortimentu vyráběných nástrojů. Firma AMATI používá systém tzv. perinetového (pístového) strojiva - od klarinetu, přes trumpety, pozouny, lesní rohy a tuby, po speciální a žádané druhy např. bas klarinetů, to vše od studentských až po nástroje mistrovské. Na saxofon

zn. AMATI hraje člen skupiny Kryštof, na jazzovou trumpetu na míru vyrobenou známý jazzový trumpetista Laco Deczi, na trumpetu hráč České filharmonie Zdeněk Šedivý, a také dechové kapely Moravanka a Mistříňanka. Klarinety jsou žádány např. v Turecku, v Německu je zase poptávka po žesťových nástrojích - zejména tubách a tenorech, do USA a Japonska se vyváží kontrafagoty. Téměř vše je kompletně z českých materiálů, pouze například horský javor na kontrafagoty se vybírá v Rumunsku nebo exkluzivní klarinety jsou vyráběné ze subtropického ebenu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 16.09.2020 19:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy