Kraslice: Jedenapadesátý jarmark provázela hygienická omezení (TV Západ)

Tradiční jarmark v Kraslicích se letos odehrál v sobotu 29. srpna. Pořadatelé se museli vyrovnat s jistými omezeními, ale akce se nakonec setkala se slušným zájmem veřejnosti.

dezinfekce

„Samozřejmě pandemie, která nás letos postihla, tak zasáhla i Kraslice. Pro letošní rok jsme měli naplánované především veliké oslavy, protože Kraslice, stejně tak jako Karlovy Vary a město Schöneck si připomínají 650. narozeniny. Jak vidíte, mám na sobě tričko s naším výročním logem. Akci jsme nakonec museli zrušit. Přípravy jsou rozsáhlé. A nikdo v té době nevěděl, jak se situace vyvine. Takže oslavy překládáme na příští rok. Chvilku visel i otazník nad tradičním kraslickým jarmarkem. Otazník jsme nakonec zažehnali a jak vidíte, tak se zde dnes scházíme na jarmarku. Tzn., že se podařilo zachovat a udržet nepřetržitou linku jarmarku, které se zde konají tradičně již od roku 1970. Ani jednou jsme nevynechali a velmi by mě mrzelo, kdybychom letos museli vynechat,“ řekl v rozhovoru s viditelnou úlevou starosta Kraslic Roman Kotilínek. 

„Tady do zahrady, kde probíhá program, se nám vejde 400 – 500 lidí. Takže předpokládáme, že nařízením, kdy může být tisíc, nic neporušujeme. Všude okolo stánků do zahrady máme dezinfekce. Roušky neřešíme, protože to není ve vnitřních prostorách. Nějakým způsobem se řeší toalety a veškerá dezinfekce, co se toho týká. Stánky máme. Jsou trošku větší rozestupy, aby byly nějakým způsobem dodrženy rozestupy, které musí být. Program jsme se snažili udělat tak, aby to opravdu bylo v klidu a aby si každý užil muziku, občerstvení, a to je asi vše, co jsme řešili. Nyní mě ještě napadlo, máme vratné kelímky. Museli jsme je ale zrušit na základě doporučení hygieny. Takže ty jsme tam nedávali a jsou opět papírové, které se vyhazují, a s tím je další úklid spojený,“ doplnila z pohledu pořádajícího Městského kulturního střediska jeho ředitelka Alena Botlíková. 

Širokou nabídku stánkového prodeje doplnily atrakce jako jízda na koních pro děti či paintballová střelnice pro všechny věkové kategorie. V hudební produkci se představil například Jožin Band. Tradičním účastníkem jarmarků je také místní dechovka Horalka. 

V prostorách Městského kulturního střediska se konala také výstava Klubu filatelistů k výročí 650. let města Kraslice. Z archivu v Jindřichovicích zde byly k vidění reprodukce dobového tisku z minulého i století i řada zajímavostí z historie města a regionu po roce 1800. 

„Od toho nejstaršího období. Je zde první kraslické razítko, svatavské razítko, protože Kraslice nejdříve neměly poštu, tak se to všechno vozilo do Svatavy. Takže to zde je do nějakého roku 1950 zabrané, dál již to nešlo – není více prostoru. Pak jsou zde pohledy věnované Kraslicím, všechny. Dále jsou zde mince, medaile, odznaky věnované jenom hlavně Kraslicím,“ přiblížil člen Klubu filatelistů Josef Trnka. 

Kulturní nabídka letošní sezóny ještě nekončí. V pátek se odehrál koncert na podporu místního světoznámého výrobce AMATI za účasti houslového virtuóza Václava Hudečka. 

„Takovou další větší rozsáhlejší akcí, která zůstala tou jedinou akcí a bude opravdu připomínat 650. výročí se odehraje 19. září, kdy se zde uskuteční nostalgická jízda nejen jednoho parního vlaku, ale dvou parních vlaků. Jeden bude z Čech a jeden dokonce přijede ze Spolkové republiky Německo. Bude to veliká podívaná. Budeme mít tady Karla IV., bude to pojato trošku jako recese. Celá jízda nostalgického vlaku je pojata jako jízda proti proudu času – ze století do století. V každé stanici mezi Sokolovem a Kraslicemi se bude odehrávat program, který bude zasazen do určité historické epochy,“ doplnil informace starosta Kotilínek. 

Závěr sezóny zajistí pak velmi oblíbená přehlídka auto a moto veteránů. Pro podrobné informace sledujte stránky města na adrese www.kraslice.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy