Karlovy Vary: Letiště přidá na sezónu bulharskou Varnu (TV Západ)

Covidové roky a sankce proti Rusku, které napadlo Ukrajinu, měly za následek útlum provozu mezinárodního Karlovarského letiště. Kraj jako zřizovatel hledal možnosti, jak situaci řešit.

dezinfekce

"Na rok 2022 se nám podařilo s podporou Karlovarského kraje létat tzv. charterové lety, tedy přímo na dovolenou z Karlových Varů do turecké Antalye. Protože prodej těchto zájezdů byl velmi úspěšný, tak na to cestovní kancelář ČEDOK navázala s tím, že by v letošním roce se létalo i do Řecka, konkrétně na Krétu, a protože tyto lety byly asi opravdu velmi úspěšné, tak se ozvala i cestovní kancelář Alexandria a v letošním roce od 18. června každou neděli až do, tuším, 10. září budou odlétat charterové lety dokonce do Bulharska, tedy do Varny. Konkrétně tyto lety nebudou přímé, nebude se létat přímo do Varny, ale bude mezipřistání také v Pardubicích, kde bude případně doplněn let dalšími zájemci z České republiky a tyto zájezdy se už na stránkách cestovní kanceláře Alexandria prodávají. Jedna pobočka je také samozřejmě v Karlových Varech," uvedl neuvolněný radní Karlovarského kraje Jan Bureš.

Na tiskové konferenci dále zástupci Kraje, letiště i cestovní kanceláře přiblížili nový spoj. 

"Lidé se vyhnou tomu složitému dlouhému odbavení, které je čeká na velkých letištích. Takže poptávka byla a když jsme se rozhodovali jakou destinaci, tak jsme vycházeli i z prodejů, které tady máme historicky a Bulharsko zde dlouhodobě patří u našich zákazníků k nejoblíbenějším, takže volba byla jasná," komentoval rozhodnutí Petr Šatný, marketingový ředitel CK Alexandria. 

Pracuje se i na dalších destinacích.

"Mým záměrem je dotáhnout pravidelnou linku do Tel Avivu, ale nestihneme to už provoz v roce 2023," prozradila Alice Justina Undus, jednatelka Letiště Karlovy Vary.

Karlovarský kraj pokračuje v přípravách na rozšíření a prodloužení vzletové dráhy, což dosud limituje letiště pro jednání s dalšími aerolinkami. 

"V současnosti máme vyhodnocenou kladnou EIA (Posuzování vlivů na životní prostředí – pozn. redakce), zpracovává se projektová dokumentace pro stavební povolení a zároveň jednáme s Ministerstvem dopravy, aby se podílelo na financování tohoto rozšíření tak, abychom ideálně začali v roce 2024 s tím rozšířením, je to zhruba jedna stavební sezona a pokud bychom v roce 2025, nejpozději 2026 měli rozšířenou dráhu, krásně by nám to párovalo i s dokončovanou dálnicí D6, kdy Karlovy Vary by se mohly stát alternativním letištěm pro Letiště Václava Havla v Praze, podobně jako je to v jiných evropských destinacích, Memmingen – Mnichov, Treviso – Benátky a podobně. A tam já vidím obrovský potenciál v nových pravidelných linkách zejména nízkonákladových společností," dodal hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy