Cheb: Turnaj vozíčkářů měl 22. ročník (TV Západ)

Do poslední chvíle nebylo jasné, zda se v letošním roce uskuteční již 22. ročník sportovně- společenské akce Cheb Open. Turnaj vozíčkářů ve stolním tenise nakonec proběhl v sobotu 13. června ve sportovní hale Hvězdy.

dezinfekce

„Myslím si, že tuto situaci nezažil nikdo. Měli jsme dvě možnosti - buď turnaj odložit nebo zrušit. Riskli jsme to a nechali jsme původní termín, které byl 13. červen, a vyšlo to. Sice hráčů nebylo tolik, bylo to omezené, hlavně ze zahraničí nepřijeli. Jen jeden účastník byl ze Slovenska, takže to nakonec mělo takový malý mezinárodní punc. Jsme spokojení,“ popsal pocity a souvislosti spolupořadatel Tomáš Harant.

Zahájení akce provázely jako již tradičně zdravice hostů. 

„Mě těší, že se již začínají objevovat první společenské akce, ať už sportovní nebo kulturní. Svědčí to o tom, že se již situace konečně vrací k normálu. A zrovna tato akce, které se účastní handicapovaní sportovci, je o to cennější, že mnozí z nich přijeli z velké dálky. Jeden z nich dokonce až ze Slovenska. Takže normální živost se začíná obnovovat a buďme za to rádi,“ podotkl jeden z nich, starosta města Chebu Antonín Jalovec. 

Slovenský účastník vyzkoušel hrát z vozíku poprvé.

„Já jsem zvyklý to hrát s protézou. Jsou tu hůře postižení lidé než já. Pan Ing. Harant mě poprosil, zda bych to zkusil i s vozíčkem. Tak jsem v C skupině, v té úplně nejposlednější,“ přiblížil své ambice Martin Petko. 

Akci podporuje i Karlovarský kraj, který je podle předsedy Komise pro tělovýchovu a sport Jana Budky sportování nakloněn. Zástupci hostů neodolali a pár setů ve stolním tenise si také dali.

Bez sběračů míčků si nejde turnaj vůbec představit. Rekrutují se z řad studentů chebských středních škol. Jejich vedoucí zažila jako sběračka i vůbec první turnaj před 22 lety.  

„Byl nejnáročnější. Sbírali jsme dva dny – jeli jsme v sobotu, v neděli. Dnes je to jednodušší, že sbíráme jen v sobotu. Převzala jsem to po profesorce Králové, která to původně koordinovala na „zdrávce.“ Už ani nevím, jak dlouho to dělám. Nevím. Ale změna to úplně není, protože tím, jak jsme dlouhodobě spolupracovali, tak jsem to jen prostě převzala. Viděla jsem jí při práci, takže to nebyl problém. Letos to bylo o tom, že nebylo tolik studentů. Samozřejmě studenti to všichni byli, ale se střední zdravotní školou, se kterou zde v Chebu spolupracujeme, tak od nich zde bylo pouze 7 studentů. Akce, potom, co se zde dělo ohledně koronaviru, tak byla komplikovanější. Neoslovovala jsem ani základní školy, protože spousta žáků vůbec nemusela do školy nastoupit. Tak jsem to neřešila. Vypomohla mi jedna ze studentek z loňského, předloňského ročníku, která je hrozně šikovná. Dala to na stránky města – oficiální či neoficiální, co fungují, jako je pod Chebem, Facebook. Na základě toho se děti, studenti přihlásili. A opravdu chtěli. Přihlásili se ti, co skutečně chtěli. Musím říci, že jak to byl nejnáročnější z ročníků ohledně koronaviru, tak skupina byla asi nejschopnější z těch všech,“ zhodnotila výkon svých svěřenců jejich vedoucí Simona Zedník Hanker.

Kromě sponzorů, kterých letos bylo i kvůli krizi méně, pomáhá nejen finančně i město Cheb. 

„Máme tady hned v sousedství ubytovnu Modrý věžák, kde mohou účastníci za relativně velmi malé peníze být ubytováni. Takže i to je naše pomoc v tomto turnaji,“ přiblížil Jalovec. 

Ve třech výkonnostních skupinách se utkalo 35 hráčů. Ve skupině C skončil na třetím místě Pavel Urban, druhou příčku obsadil Štefan Danko a prvenství bral Vladimír Kadlík. 

Skupina B se dvanácti účastníky měla na třetím místě spolupořadatele turnaje Tomáše Haranta, na druhém místě Michala Vondráčka a celkového vítěze Vojtěcha Procházku. 

V elitní a nejpočetnější skupině A se letos nedařilo tradičnímu favoritovi Jiřímu Suchánkovi, který se musel spokojit s pátou příčkou. O jedno místo lepší byl Jiří Žák. Na pomyslný bronz dosáhl Martin Zvolánek. Jen o fous skončil na druhém místě Petr Svatoš a vítězem se stal Filip Nacházel. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy