Cheb: Službu Vilík nejspíše převezme Kraj (TV Západ)

Chebský domov pro osoby se zdravotním postižením Vilík již nebude nabírat nové klienty. O převodu služby z města na Karlovarský kraj se v současné době jedná. Pro klienty i pracovníky by změna provozovatele neměla znamenat žádné komplikace.

dezinfekce

"V Radě města jsme se znepokojením pozorovali, že v posledních letech nám dramaticky narůstají výdaje na sociální služby pro naši příspěvkovou organizaci Správa zdravotních a sociálních služeb. Proto jsme paní ředitelce zadali analýzu služeb a případné návrhy na to, jak alespoň zmírnit ten trend rostoucích nákladů. Náklady rostou opravdu dramatickým tempem, protože během několika let se příspěvek města pro SZSS zdvojnásobil. A u některých služeb rostou o desítky procent ročně. Paní ředitelka vytipovala některé služby, které z hlediska příspěvku města jsou nejnákladnější. Dá se říci, že opravdu asi největší exces je u DOZP Vilík, což je služba, která sídlí ve vile v Dragounské ulici. Tam roční náklady na pobyt služby, která má kapacitu 13 dětí, ale aktuálně je jich tam o něco méně, se pohybují přes 11 milionů korun. Z toho více než 6 milionů korun jde z městského rozpočtu. Navíc většinu klientů této služby tvoří děti, které jsou z různých míst republiky, mimo Karlovarský kraj, a tudíž i mimo Cheb," popsal důvody převodu služby starosta Chebu Antonín Jalovec. 

Město by na kraj převedlo také současné sídlo služby včetně zajímavého, velkého pozemku. 

"My netoužíme službu úplně zlikvidovat, pouze jsme odsouhlasili útlum této služby proto, aby tam nebyli dočasně přijímáni noví klienti, což by mohlo zkomplikovat jakékoliv změny a převod této služby. Jednali jsme na kraji s panem radním Pisárem o možnostech kooperace s krajem na dalším provozu služby. Zatím se poměrně nadějně jeví varianta a je pravděpodobná, že bychom se s krajem domluvili, že by kraj v příštím roce tuto službu a její provoz převzal. Město by kraji bezúplatně převedlo celý areál včetně stávající vily, která si zaslouží poměrně nákladnou rekonstrukci, protože je ve špatném technickém stavu a pro provozování sociálních služeb není příliš vhodná. Pokud se podaří tento plán realizovat, což by podle mě bylo optimální, tak by zůstala zachována místa přímo v Chebu, ať již pracovní, tak i pro klienty. Takže by to bylo i pro ně poměrně komfortní," dodal Jalovec. 

Nejpozději na konci roku 2022 by tak mělo být jasné, jakým způsobem dále bude služba v Chebu pokračovat. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy