Cheb: Proběhlo první veřejné pečení v komunitní zahradě (TV Západ)

Od loňského roku se začala pomalu v Chebu rodit myšlenka veřejné pece na chleba. Dlouhou cestu až k prvnímu pečení pro příchozí v komunitní zahradě v ulici Májová prošli členové sdružení Ch(l)ebáci. Samotná stavba 20 tun vážící pece v režii zkušeného kamnáře Jaroslava Závackého trvala přitom pouhých 14 dní.

dezinfekce

„Ta pec, aby se uvedla do provozu, tak se musí vypálit. Vypálení trvalo 10 dnů, a to od 1. do 10. dubna letošního roku. Postupně se tam přidává dřevo od 3 kg až po nějakých 30 kg. Poté, co pec praskne, tak je připravena k běžnému používání. Takže náš Golem má puklinu a to znamená, že pec upustila páru a již nikde pravděpodobně, doufáme, nebude praskat jinde,“ popsal Libor Matoušek, člen spolku Ch(l)ebáci. 

Do chebské pece s hloubkou 180 centimetrů se vejde celkem 22 menších bochníků chleba nebo 6 plechů na pizzu, které spolku vyrobil jeden z podporovatelů myšlenky. První pečení pro veřejnost se konalo v úterý 7. července.

„Veřejné pečení bylo, aby pec sloužila opravdu Chebanům a lidem, kteří si doma pečou chleba pro sebe a chtějí to zkusit v nějaké komunitě či větší partě podobně praštěných lidí, co si doma dělají chleba. A třeba si k tomu přidají ještě pizzu, housky nebo něco podobného. To se nyní povedlo  a opravdu přišla parta nadšených lidí, kteří si přinesli vlastní těsto a upekli si, co chtěli,“ přiblížil Matoušek. 

Na pečení je kromě zápalu, a to doslova i obrazně, potřeba řada dalších věcí. 

„Předně dřevo. To nám bylo poskytnuto jako sponzorský dar od Lesů města Chebu. Pak např. ošatky, ty jsme si také sehnali od Orionu. Dále samozřejmě musíte nakoupit mouku. Jsme v jednání i s mlýny, protože je docela otrava pytlík po pytlíku rozebírat kilo mouky a dávat to do vaničky. Pravděpodobně si možná někdy pořídíme míchačku, kterou budeme mít repasovanou, ale prostě míchačku na těsto. Nyní by to chtělo sehnat mlýn, který by dodával kvalitní mouku např. po 20kg pytlích,“ nastínil plány Matoušek. 

Pec se roztápí prozatím zhruba jednou měsíčně. Důvodem je časová náročnost a vytížení členů spolku, kteří tuto činnost provádějí zdarma ve svém volnu. 

„Natápíme či roztápíme ji tři hodiny. Tři hodiny tam opravdu musí vyhořet 20 – 25 kg dřeva. Pak se již žhaví uhlíky a vymetá se zbytek – v tu chvíli je pec připravena na nejvyšší teplotu na nějakých 350 stupňů, kdy se tam sází pizzy, a postupně chladne. Po pizze jsme tam sázeli chleby, ale tentokrát to bylo poměrně rychlé, protože ještě by to sneslo nějaké placky. V mlýně u Veselých nás se Štěpánem naučili česnekové placky – něco jako focaccia – italská focaccia, ale v českém podání, česnekové placky, které by též snesly nějakých 280 stupňů. Postupně teplota klesá k 270 až 250, kdy už se sází chleba. Ještě předtím se pec musí zavlažit, zvlhčit tím, že se vymete zbytek toho popela mokrým hadrem. Tím se nejen vyčistí spodek pece od zbylých uhlíků, ale ještě se tam udělá vláha jako pára, která dá chlebu lesk a tu lepší kůrku,“ vysvětlil postup při pečení Libor Matoušek. 

Po chlebu se pečou housky, rohlíky a nakonec oblíbené české buchty. Spolek pokračuje v činnosti i přes prázdniny. Už brzy bude mít veřejnost opět příležitost si vyzkoušet něco upéct. 

„Zveme všechny 7. srpna - je to pátek a budeme zatápět pravděpodobně již o hodinu dříve. Nyní jsme zatápěli ve dvě, tak aby si lidé mohli např. přinést i to maso, tak nás napadlo, že již v jednu. Takže v jednu by se zatopilo. Na webu našeho spolku by si lidé dohledali, jak to jde po sobě hodinami a chladnutím pece. Jsou tam přibližné hodiny, jak dlouho to trvá než se pec dostane na určitou teplotu. Všechny srdečně zveme – nadšené domácí pekaře, ale i lidi, kteří jsou zvědaví a chtějí se podívat nebo mohou ochutnat produkty z pece, protože to doopravdy chutná jinak,“ zdůraznil Matoušek. 

Chebská obecní pec, členy zvaná Golem, je důkazem propojení současnosti s minulostí mnoha aspekty. Na její výstavbu byly použité původní cihly ze zaniklé Hartovy cihelny v Novém Hroznatově, jako přístřešek slouží unikátní replika nejstaršího krovu v Čechách a okolní komunitní zahrada slouží veřejnosti i spolku Joker, který pomáhá hendikepovaným lidem. 

Svůj hlas obecní peci můžete dát i v celorepublikové soutěži stavba roku 2020, kde se může umístit mezi dalšímu 83 stavbami. A to jako jeden ze dvou zástupců z Karlovarského kraje. Podrobné informace a rezervační systém najdete na odkaze v textové části reportáže. 

https://sites.google.com/view/chlebaci/

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy