Cheb: Pro nový bazén byla doporučena lokalita Mírový sad (TV Západ)

Dosluhující chebský krytý bazén by měl v budoucnu nahradit nový, moderní, s venkovním koupalištěm. Město v loňském roce vytipovalo několik vhodných lokalit a nyní má na základě vyhledávací studie jasno. Bude se stavět v místě zahrádkářské kolonie Mírový sad.

dezinfekce

„V orgánech města v současné době projednáváme vyhledávací studii na lokalizaci nového bazénového centra. V průběhu podzimu jsme zadali zpracování vyhledávací studie, kde by bylo nejvhodnější bazén umístit. V zadání bylo, že kromě bazénu musíme v delším časovém horizontu příp. počítat i s nějakými dalšími sportovišti, především se zimním stadionem, který se s bazénem skvěle energeticky doplňuje. Studie posuzovala hned několik lokalit, konkrétně šest lokalit napříč celým městem. Jednoznačně výrazně nejkvalitnější a nejvhodnější lokalita pro lokalizaci nového bazénového centra bylo zvoleno území zahrádkářské kolonie v Mírovém sadu, což je velká zahrádkářská kolonie mezi Spáleništěm a Hradčany podél železniční tratě na Schirnding,“ popsal stav starosta Chebu Antonín Jalovec. 

Kromě vybrané lokality bylo ve hře 5 dalších míst – pozemky u Kláštera, park v nemocnici, škvárové hřiště u Lokomotivy, pozemek u areálu společnosti CHETES či lokalita v místě bývalých kasáren na Zlatém Vrchu. 

„Tuto vyhledávací studii předložíme do Komise pro územní plán a strategický rozvoj a následně budeme hledat i v rámci politické reprezentace nějakou širší shodu. Výstavba bazénu by se určitě odehrávala nejdříve někdy v době za dva, tři roky – tudíž i v dalším volebním období. Proto chceme mít garanci, aby bylo možno pokračovat,“ uvedl k dalšímu postupu Jalovec. 

Zahrádkáři mají nyní čas minimálně dvě sezóny, aby získali nová místa. 

„My jsme ve spojení a jednáme s předsedou místní organizace zahrádkářského svazu právě o tom, jak situaci řešit. Jednak samotný bazén by znamenal likvidaci asi poloviny kolonie, tzn. sta zahrádek. Ta druhá polovina, která je blíže k sídlišti Hradčany, by mohla fungovat ještě mnoho let, ale i ta dotčená bazénem min. dva roky ještě zůstane ve stavu, v jakém je. Po tu dobu chceme připravovat i náhradní řešení, kam by se zahrádkáři mohli přesunout do nových lokalit. Máme již vytipovánu min. jednu lokalitu, kde může vzniknout několik desítek zahrádek. Pochopitelně tito zahrádkáři, kteří budou muset opustit tento prostor, budou mít přednost při přebírání uvolněných zahrádek jinde ve městě,“ přiblížil Jalovec. 

Město počítá s tím, že projekt obsáhne plavecký bazén, relaxační zónu, saunový svět a venkovní biotop. Z předběžných propočtů vyplývá, že nový areál by si vyžádal roční provozní náklady maximálně tři miliony korun. To je zhruba polovina dotace na současný bazén. Rozpočet na výstavbu komplexu by se měl pohybovat mezi 250 až 300 miliony korun. Město bude usilovat o získání dotace z Národní sportovní agentury, která má jeden z programů zaměřený na výstavbu sportovišť a bazénů. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy