Cheb: Odpalování pyrotechniky v okolí města trápí obyvatele (TV Západ)

Problémy s hlukem a nepořádkem řeší v poslední době ve stále větší míře chebští strážníci. V okolí města, především poblíž tržnic, se množí případy, kdy lidé odpalují zábavní pyrotechniku.

dezinfekce

"V posledních měsících se nám rozmohl problém, který postupně vygradoval. Stává se nám každý den, že němečtí turisté jezdí nakupovat na tržnici Svatý Kříž pyrotechniku, kterou poté postupně bouchají v okolí Svatého Kříže a Slapan. Místním obyvatelům se to samozřejmě nelíbí. Takže kontaktovali nás, jako město, s tím, zda bychom jim pomohli s touto záležitostí. Já sám jsem byl na místě několikrát. V podstatě denně dochází k zadržení několika osob německé národnosti, kteří tam tuto činnost provozují. Problémy s tím spojené jsou plašení zvěře, nepořádek – oni pyrotechniku bouchají převážně v lese, právě nedaleko obytných obydlí, kde bydlí naši spoluobčané. Nechávají tam nepořádek z pyrotechniky – jsou to opravdu velké tašky, pytle, různé tuby, dělobuchy, které tam poté zůstávají. Při zadržení a řešení situace s námi spolupracuje i Policie ČR. Poměrně dobře spolupracují i místní občané, kterým vadí tato záležitost. Takže nějakým způsobem dochází, ne k zadržení z jejich strany, ale spíše, že s nimi začnou komunikovat do té doby, než přijede městská policie, pak si to přebírá a řeší to ve své gesci," popsal situaci místostarosta Chebu Jiří Černý. 

Vyhláška zakazující používání pyrotechniky platí jen přímo ve městě, a tak je počínání posuzováno podle lesního zákona. Ten zakazuje rušit klid a ticho a odhazovat hořící či doutnající předměty, a to až do vzdálenosti 50 m od hranice lesa. Provinilcům hrozí pokuta až do výše 15 000 Kč.

"Pro mě bylo velkým překvapením, že na německých webových stránkách a kanále Youtube jsou odkazy s tím, že turisté mohou jezdit na Svatý Kříž, zde to zakoupit a poté to tady u nás mohou odpalovat. Protože v Německu, co mám informace, tak je to celoplošně zakázané v průběhu roku," dodal Černý. 

Lidé mohou podat podnět na obecní úřad obce s rozšířenou působností, který může uložit pokutu za rušení klidu v lese a za odhazování hořících předmětů do vzdálenosti 50 metrů od lesa. Kromě toho lze podat prevenční nebo sousedskou žalobu k okresnímu soudu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy