Cheb: Nové pachty šly jen ekologickým zemědělcům (TV Západ)

Město Cheb se rozhodlo pomocí elektronické aukce pozemků vybrat zájemce pro ekologické hospodaření. Ačkoliv hrozilo, že výsledkem bude snížení zájmu subjektů o takto podmíněné využití, a tím i menší výnos pro městskou kasu, výsledek překvapil.

dezinfekce

"Já jsem s výsledky nesmírně spokojen. Protože, ač jsme přistoupili k úplně novému přístupu při propachtování zemědělských pozemků, podařilo se obsadit všechny pozemky. Všechny pozemky budou obhospodařovány v režimu ekologického zemědělství. Což bylo naším hlavním cílem. A velmi příjemné je i to, což ani nebylo naším hlavním cílem, že se o více než 70 procent navýšily příjmy města z pachtu těchto pozemků oproti stávajícímu ceníku. Byly určité obavy, zda vůbec bude zájem o pacht ekologicky obhospodařovaných pozemků. Ukazuje se, že zájem rozhodně je. Pro nás je to významný impuls k tomu, abychom v tom pokračovali," popsal starosta Chebu Antonín Jalovec. 

Celkem takto město pronajalo 120 hektarů v okolí Poustky za zhruba 600 tisíc korun. Jednalo se o pět bloků, které získali celkem 4 zájemci o šetrné hospodaření. 

"Jsou to všechny typy pozemků. Jsou tam jak vodní plochy v podobě rybníků, tak i pastviny a orná půda," doplnil Jalovec. 

Vedení města připravuje směrnici, že stejně se do budoucna bude postupovat u veškeré nově pronajímané orné půdy i pastvin v majetku města Chebu. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy