Cheb: Nouzový stav ovlivní zápisy, oslavy i balíček úlev (TV Západ)

V Chebu mají občané několik možností jak získat roušku. Zprovozněn byl rouškomat v obchodním domě Billa na pěší zóně, na náměstí se objevují na stromě zvaném rouškovník a také je vydávalo zájemcům přímo město.

dezinfekce

„Situace kolem roušek byla hodně chaotická tím, že se našlo obrovské množství dobrovolníků – já jim strašně moc děkuji, že roušky šijí, byly to naše mateřské školky, divadlo a spoustu individuálních zájemců, vietnamská komunita přispěla atd., a na druhé straně byly firmy a organizace, které roušky poptávají, ale často nevěděly, kdo roušky šije, jakou má zásobu a podobné důležité styčné informace. Proto jsme na radnici zřídili kontaktní místo, kde pan místostarosta Černý na jedné straně sbírá roušky od dodavatelů, kteří mají přebytek a naopak je distribuuje těm, kteří je akutně potřebují. Tímto způsobem se již podařilo zlepšit situaci právě i u složek Integrovaného záchranného systému. Také jsme ale dodávali roušky do chebských obchodů. A dnes v 10 a 15 hodin jsme distribuovali roušky i mezi běžné chebské občany,“ popsal starosta Chebu Antonín Jalovec.

Úřad funguje v nouzovém stavu a navštívit jej mohou lidé jen ve výjimečných případech po předchozí domluvě.

„Je dobře, že se i úředníci museli naučit více komunikovat elektronicky a řešit věci bez nutnosti toho, aby se občan dostavil na radnici. Spoustu věcí lze tímhle způsobem sice odložit, ale nelze to tak vyřešit. Máme zde např. uzavřenu pokladnu, takže není v současné době možné platit hotově poplatky. Část občanů logicky přejde na bezhotovostní platby, ale třeba u těch starších seniorů nelze předpokládat, že by do budoucna na to už přecházeli. Takže jim chceme tyto služby zachovat. Něco z toho možná zůstane, ale myslím si, že drtivá většina věcí se vrátí zase do normálu, protože je to dáno i různými předpisy, které prozatím nikdo měnit nehodlá,“ komentoval současný stav Jalovec. 

Blížící se zápisy do školských zařízení budou situací také ovlivněny. 

„Zápisy do mateřských škol jsou záležitostí až květnovou. Tam ještě uvidíme, jestli se do té doby něco zásadně změní v opatřeních vlády. Nicméně u zápisů do základních škol, do prvních tříd, předpokládáme stejný termín jako byl vyhlášen, což znamená 15. a 16. dubna. My máme trošku výhodu v tom, že jsme se už letos připravovali zavést elektronické předzápisy, které umožňují prakticky veškeré dokumenty si v klidu zpracovat doma, vytisknout je a přijít s nimi do školy. Takže se šetří poměrně hodně času, který předtím rodiče museli trávit ve škole právě vyplňováním příslušných údajů. Software už máme připravený, existuje již i speciální webová adresa, na kterou se rodiče mohou přihlásit, a tam si dokumenty vyplnit. Na základě požadavku Ministerstva školství, aby děti nebyly u zápisu vůbec fyzicky přítomni, jsme tomu schopni poměrně snadno vyhovět. Rodiče prosíme, aby si v maximální možné míře připravili dokumenty, podrobný návod najdou na webu a přišli s nimi bez dětí v dané dva dny k zápisu,“ přiblížil starosta.

Město také zvažuje jakým způsobem pomůže podnikatelům a občanům města. 

„Ona se strhla taková trošku průtrž mračen s tím, jak se starostové trumfují, co všechno občanům, podnikatelům, živnostníkům odpustí. Já si myslím, že samozřejmě každá úleva je dobrá, když přijde co nejdříve. Ale je třeba být trošku obezřetný. Jednak ještě úplně přesně nevíme, co všechno nabídne třeba vláda podnikatelům, příp. občanům, za úlevy. A my bychom na to měli následně reagovat a vhodně doplnit. Mým cílem je, že se určitě budeme snažit ulevit, ale musíme si nejprve vyčíslit, jaké to bude mít finanční následky, protože můžeme zrušit poplatek za odpad, můžeme snížit daň z nemovitosti atd., ale někde na to musíme vzít. Proto zde nechci říkat jednotlivá opatření, ale chceme, předpokládám v průběhu dubna, přijít s nějakým celkovým balíčkem opatření, včetně vyčíslení důsledků a finančního prostoru, který na to budeme potřebovat, a s tím pak předstoupit do zastupitelstva a nechat to tam schválit,“ dodal Antonín Jalovec. 

Město bylo také nuceno zrušit většinu oslav 75. výročí osvobození Chebu. Kromě pietního aktu na německém vojenském hřbitově se neuskuteční ani velká přehlídka historické a moderní vojenské techniky včetně simulace bitvy na letišti. Odvolán je i nedělní koncert mariánskolázeňských symfoniků v kostele sv. Mikuláše. Termín připomínky 750 let od velkého požáru města se pokusí hasiči přesunout na podzim.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 07.04.2020 19:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy