Cheb: Na přímou podporu sportovních klubů půjde 15 milionů (TV Západ)

Dotační programy v oblasti sportu ve městě Cheb budou i v letošním roce rozdělovat na činnost, reprezentaci a jednorázové akce celkem 14,5 milionů korun. Hlavním smyslem je podpořit sportovní aktivity mládeže.

dezinfekce

Po dvou letech covidu kdy řada lidí pohyb omezila se postupně daří děti ke sportování navracet. 

"Město má připraveny čtyři základní dotační tituly, kde se zohledňují jak členská základna klubu, tak výše soutěží, které kluby hrají, ať už jsou to okresní, krajská, republiková kola, tak samozřejmě i účast na těchto kolech. Ať už to můžou být samozřejmě i nesoutěžní, kdy vykazují pouze členy, ale pokud kluby pořádají nebo jezdí členové do šesti soutěží do roka, tak je to zohledněno nějakým koeficientem nižším. Kdežto pokud jsou častěji na soutěžích, tak zase je vyšší ten koeficient. Tento dotační program jsme zopakovali od předchozího vedení, protože si myslíme, že je dobře nastavený. Samozřejmě budeme hledat nějaké cesty možných úprav, aby to vyhovovalo těm klubům, ale držíme se těch kritérií, která byla nastavena v předchozím období," uvedla radní města Chebu Štěpánka Černá. 

Zhruba polovina šla v rámci celoroční podpory činnosti dětí a mládeže, další 1,5 milion korun pak pro dospělé a seniory.  Výše dotací se vypočítává na základě kritérií, kdy se pracuje kromě úrovně a frekvence soutěže také s velikostí členské základny. Město proto vyzvalo kluby k úpravě počtu svých členů podle skutečnosti, protože některé oddíly evidovaly i již dávno nesportující členy.

"Na základě kontrol bylo opravdu zjištěno, že některé kluby vykazují členy, kteří již aktivně nejsou, neplatí členské příspěvky. Takže my jsme díky kontrole toto zjistili. Kluby byly požádány o přepracování těchto členských základen, seznamů a musím říct, že se s nimi dobře spolupracovalo, že opravdu seznamy opravili a tím pádem jsme potom přepočítali celkovou částku, která jim byla poskytnuta," dodala Černá.

Na podporu sportovní reprezentace města byly rozděleny 3 miliony korun pro kluby, které se účastní nejvyšších soutěží. Finance získaly FK Hvězda Cheb, HC Stadion Cheb, Sportovní klub stolního tenisu Cheb, lukostřelci LK ESKA Cheb a minigolfisté. 

Pro pořádání jednorázových akcí v oblasti sportu bylo rozděleno zhruba 2,5 milionu korun. Peníze dostanou pořadatelé tradičních podniků jako triatlonový Dřevěný muž nebo Valdštenova desítka či Velká cena města v atletice, ale i nová akce v loni zprovozněném skateparku. 

Kromě rozdělených téměř 15 milionů město investuje prostřednictvím Správy sportovišť další nižší desítky milionů korun do provozu, údržby a modernizace sportovišť. Výčet finančně podpořených akcí bude dostupný na webové adrese www.sportujvchebu.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy