Cheb: Město vyhrálo spor o lesy s Křížovníky (TV Západ)

V letošním roce na jaře padlo definitivní rozhodnutí soudu ohledně sporu města Chebu a Rytířského řádu křížovníků s červenou hvězdou. Předmětem pět let se táhnoucí soudní pře je více než 200 hektarů lesa napravo od silnice směrem na Svatý Kříž.

dezinfekce

„Podle zákona o historickém majetku obcí, získal je notářským zápisem již poměrně dávno, samozřejmě myšleno teď po revoluci, celou dobu na nich hospodaří prostřednictvím své společnosti Lesy města Chebu, s.r.o.. Řád křížovníků se domáhal toho, že vlastníky pozemků by měli být oni a že to máme zapsáno neoprávněně. U prvoinstančního soudu napadli vlastnictví města Chebu. U Okresního soudu v Chebu jsme to vyhráli. U odvolacího soudu, kam se Řád křížovníků odvolal, bylo opět potvrzeno, že jsme vlastníky my a jejich žaloba je neoprávněná. Následovalo dovolání k Nejvyššímu soudu a v konečném důsledku i žaloba u Ústavního soudu. V podstatě mohu říci, že již v dnešní době - před několika měsíci, konkrétně datováno 31. března 2020, máme rozhodnutí Ústavního soudu, že se žaloba křížovníků zamítá. Definitivně můžeme tedy potvrdit, že město je vlastníkem těchto lesů a že celou dobu na nich hospodařilo oprávněně,“ popsal situaci místostarosta Chebu Miroslav Plevný. 

Město Cheb vlastní celkem 2133 ha lesních pozemků. Organizačně je lesní hospodářský celek rozdělen na tři lesnické úseky. Za každý z těchto úseků zodpovídá lesní správce a na svěřeném majetku vykonává jak pěstební, tak těžební činnost. 

„Město Cheb vlastní lesy v katastru i jiných obcí. Lesy máme např. u SOOSu, ve Výhledech u Aše, přes 600 hektarů v Německu. Nesouvisí to s katastrálním území správního odboru obce Cheb, ale je to majetek města,“ dodal Plevný. 

Od 1.1.2018 společnost Lesy města Chebu s.r.o. hospodaří podle nového Lesního hospodářského plánu, který je platný 10 let. Městská firma přispívá do rozpočtu města každoročně za pacht pozemků několika miliony korun. V posledním období hospodaření negativně ovlivňují výrazně nízké prodejní ceny dřeva na trhu kvůli problémům s kůrovcem. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy