Cheb: Město si připomnělo 75. výročí osvobození (TV Západ)

V neděli 26. dubna si Chebané připomněli 75. výročí osvobození města americkou armádou. V letošním roce bohužel coronavirová nákaza překazila chystané oslavy. Nicméně představitelé města při této příležitosti položili květiny v Městských sadech u památníku 97. pěší divize armády USA, která Cheb 26. dubna roku 1945 osvobodila.

dezinfekce

Památku 71 Američanů, kteří při osvobozování města padli, tady vedle starosty Antonína Jalovce a místostarostů Miroslava Plevného a Jiřího Černého uctili také ruský generální konzul v Karlových Varech Vladimir Potapkin, senátor za náš region Miroslav Nenutil a Jan Držmíšek z Československé obce legionářské.

„Už v sobotu měla být velká vzpomínková akce na německém válečném hřbitově za účasti stovek německých pamětníků. Největší akce pro veřejnost měla probíhat v sobotu odpoledne na chebském letišti. Součástí akce měla být i simulace bitvy o letiště s dobovou technikou včetně amerického tanku Sherman – jediného provozuschopného v České republice. A na dnešek, kromě slavnostního pietního aktu v Městských sadech v 11 hodin, měl připadat také slavnostní koncert večer v kostele sv. Mikuláše v provedení mariánskolázeňských filharmoniků, kteří měli zahrát Antonína Dvořáka. Bohužel jsme museli rozsah oslav zredukovat na absolutní minimum. Tzn. na pietní položení věnců a květin k památníkům obětí 2. světové války. Začali jsme v 11 hodin v Městských sadech, kde je památník americké armády. Pokračovali jsme v Nižnětagilské ulici, kde je naopak sovětský památník, přes hřbitov, kde jsou uloženy ostatky např. francouzských a německých vojáků. Celý akt zakončujeme zde na Ypsilonce u památníku 1. americké pěší divize,“ přiblížil formu vzpomínky starosta Chebu Antonín Jalovec. 

Původně se měl oslav zúčastnit také americký velvyslanec Stephen King. Ten pro Chebany natočil 4 minutové video s pozdravem.

„Dobrý den do Chebu. když kolegové z Velvyslanectví USA začali plánovat oslavy 75. výročí osvobození Československa, měl jsem radost, že konečně budu mít příležitost navštívit Cheb. Slyšel jsem působivé příběhy o vašem městě. Slyšel jsem o těžké bitvě, která se v okolí Chebu odehrála 25. dubna 1945 a která skončila americkým vítězstvím, i když za velkých ztrát. Slyšel jsem o velvyslanci USA Lawrenci Steinhardtovi, který rok poté přispěl k odhalení památníku padlým vojákům. A konečně jsem také slyšel, že od té doby každý rok navštěvoval Cheb americký diplomat, aby položil věnec k památníku, dokonce i za komunistického režimu pod dozorem tajné policie. Přál bych si být s vámi v Chebu. Ale kvůli našemu společnému boji proti koronaviru se musíme propojit pouze virtuálně,“ řekl mimo jiné ve své zdravici. 

Odkaz na celý vzkaz amerického velvyslance najdete v textové části reportáže. 

Odkaz: 
https://youtu.be/DAnC37zUyXI


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy