Cheb: Masopust se konal na Svátek bláznů (TV Západ)

Ačkoliv dnes společnost žije především stavem nouze a nákazou nemocí COVID-19, na konci února se v Chebu konala jedna z posledních hromadných akcí na dlouhou dobu. Masopustní veselí totiž vyšlo poslední sobotu v únoru.

dezinfekce

„Vzhledem k tomu, že letos máme přestupný rok, máme 29. února, kdy 29. únor je takový výjimečný den. V minulosti se mu přezdívalo „Bláznů svátek.“ Takže dokonce i zvyky se v minulosti k tomu dokázaly nějakým způsobem přiblížit a akceptovat. I v postním období se na mnoha místech konaly malé masopustní průvody nebo alespoň taneční zábavy. Takže úplně od věci to není. Ale budeme si muset pamatovat, že na čtyři roky máme vybráno,“ popsala etnograf chebského muzea Iva Votroubková. 

Průvod masek v čele s mažoretkami a Městským dechovým orchestrem se vydal do ulic a navštívil několik hostinců. 

Na radnici přivítal dav starosta města verši.

„Chcete-li však dále jít, mé svolení radno mít. Jestli o něj prosíte, teď „Ano“ říci musíte. Prosíte?“ dotázal se davu.

„Ano!“ zaznělo sborově náměstím.

„Svolení vám tímto dávám, ale než-li vám zamávám, mám tu pro vás občerstvení, nad nějž v širém světě není. Dětem nacpu do bříšek od Tritie koblížek. Pro dospělé je tu zas mimořádně dobrý „šnaps.“ Leč ztrestá městská policie každého, kdo ring nám pozvrací, koukám, nějak rým se vytrácí, a protože jsem ztratil rým, svou řeč rázně ukončím – radujme se, jezme, pijme, masa půstem dneska žijme,“ povolil průvod starosta Chebu Antonín Jalovec.

Průvod pak pokračoval chebskými ulicemi až k dolní části náměstí, kde sehráli herci Západočeského divadla  krátkou výchovnou scénku. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy