Cheb: Koncert připomněl Listopad, vánoční trhy se blíží (TV Západ)

Město Cheb uspořádalo ve spolupráci se Západočeským divadlem u příležitosti státního svátku 17. listopadu slavnostní koncert. Před zaplněným hledištěm pozval ředitel divadla Jan Svoboda k úvodnímu slovu starostu města Jana Vrbu.

dezinfekce

"Dnes večer se zde scházíme u příležitosti oslav státního svátku Dne boje za svobodu a demokracii. V tento den si Česká republika připomíná listopadové události let 1939 a 1989. Sedmnáctý listopad 1989 změnil naše životy a již navždy zůstane významným mezníkem našich moderních dějin, kdy zvítězily hodnoty svobody, demokracie a osobní statečnosti a solidarity. Tyto hodnoty získávají právě nyní v důsledku ukrajinských událostí více na své důležitosti. Jsem přesvědčen, že nelehké období, které nyní prožíváme, a které ještě máme před sebou, úspěšně překonáme, a to i díky odkazu Sametové revoluce. Pevně věřím, že budeme moci říci, že od 17. listopadu 1989 jsme ušli část cesty kupředu. Děkuji vám za pozornost a přeji krásný umělecký zážitek," popřál starosta Jan Vrba. 

Západočeský symfonický orchestr s dirigentem Radkem Baborákem a rezidenčním sólistou, klavíristou Lukášem Vondráčkem v Chebu zahrál program skládající ze známých melodií – zazněla Symfonie č. 5 c moll „Osudová“ op. 67 Ludwiga van Beethovena, Koncert pro klavír a orchestr op. 54 Roberta Schumanna a také Akademická slavnostní předehra op. 80 Johannese Brahmse. 

I v Chebu finišují přípravy na vánoční trhy na náměstí Krále Jiřího. Uskuteční se v podobném rozsahu jako v minulých letech. Chybět nebudou prodejní stánky, které už na náměstí stojí, ale také oblíbené Ježíškovy dílny. Stejně jako hudební vystoupení napříč žánry, včetně představení dětí z chebských školských zařízení.

"Bude tržiště, bude vánoční osvětlení na náměstí, bude fungovat ledová plocha, takže v podstatě i s tím, jak v minulých letech bylo zde zaveden nový fenomén, to bylo to ruské kolo, tak to bychom chtěli také zachovat s tím, že budeme pochopitelně od toho provozovatele potřebovat veškeré revize, veškeré technické doklady o tom, že to kolo bude probíhat bez nějakých problémů," uvedl místostarosta Chebu Michal Pospíšil. 

Město nechce na výzdobě a nasvícení šetřit, ale některé ulice zůstanou bez svítících ozdob. Například ulice Evropská bude letos bez výzdoby. Náměstí a centrum ale má vypadat stejně jako v minulých letech. 

"Na některých ulicích, jako je například Májová, bude, dá se říci, omezeno, bude redukováno, ale jinak náměstí jako takové chceme zachovat, protože to bylo to, co jsme tady vždy propagovali a na to jsme byli hrdí, protože si myslíme, že v celém regionu je toto unikátní záležitost," vysvětlil místostarosta.

Vánoční strom to letos nebude mít daleko. Po demolici domu v Kamenné 40 zůstal solitérní smrk, který bude převezen do horní části náměstí, kde bude také slavnostně rozsvícen. 

"Zahájení plánujeme na 26. listopadu, cca v 17 hodin by mělo dojít k rozsvícení vánočního stromu a vlastně celý měsíc budou trvat ty vánoční trhy, to je do 26. 12. A až do 2. 1. bude v provozu ta ledová plocha. V podstatě to chceme prodloužit ještě o týden tak, aby v době těch vánočních prázdnin mohli občané, hlavně děti využít tuto možnost, tu nabídku na náměstí," dodal Pospíšil. 

Podrobný program vánočních trhů najdete na webových stránkách www.chebskevanoce.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy